"Naša misija je jačanje zajedništva"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. srpnja 2015. - 12:24
Autor: 

U Zagrebu je od 15. do 17. srpnja održana II. sjednica Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovaj događaj je okupio oko 50 predstavnika hrvatskih zajednica diljem svijeta, među kojima je bio i Adrijan Vuksanović, predstavnik iz Crne Gore.
Na samom otvaranju sjednice, nazočne je pozdravio predsjednik Savjeta dr. Nevenko Herceg, koji je podsjetio na sve što se događalo od prethodnog okupljanja. Također, on je pohvalio nastojanja Vlade i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja su poduzimali i poduzimaju na jačanju veza Domovine i izvandomovinskih Hrvata.
Nakon predsjednika Hercega, nazočnima se obratila predstojnica Ureda Darija Krstičević. Ona je izrazila zadovoljstvo na rezultatima zajedničkih napora Savjeta, Ureda i Vlade. "Prva sjednica je bila konstitutivna, na neki način svečarska, dok od ove očekujem da bude radna. Naša misija je jačanje zajedništva i međusobne povezanosti", istakla je Darija Krstičević. Ona je podsjetila na sve što je Državni ured uradio u prethodnom razdoblju, kao i na čemu se radi.
Nakon uvodnog izlaganja predstojnice, potpredsjednici Savjeta izvijestili su o radu, i to: Tomislav Žigmanov za hrvatsku manjinu u 12 zemalja u Europi, Luka Krilić za hrvatsko iseljeništvo u Europi, John Krilić za hrvatsko iseljeništvo u prekooceanskim zemljama i Vlado Džoić za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji je zamijenio Iliju Nakića, jer zbog opravdanih razloga nije mogao nazočiti.
Prvog radnog dana održane su i tri panel diskusije. Teme su bile: "Gospodarstvo", gdje je uvodničar bila Carolina Spivak, zatim "Kultura, obrazovanje i znanost", čiji je uvodničar bio fra Šimun Šito Ćorić i "Državljanstvo, osobne iskaznice, boravište, statusna pitanja", u kojoj je uvodničar bio Josip Suvljak.
Adrijan Vuksanović je aktivno sudjelovao u drugoj panel diskusiji koja se tiče kulture, obrazovanja i znanosti. Na njoj je najaviše bilo riječi o sprovođenju hrvatske nastave u 20 zemalja svijeta, zatim o školi folklora koja djeluje pod Hrvatskom maticom iseljenika, kao i svim aktivnostima na polju kulture. Moderator ove diskusije je bio Milan Bošnjak, voditelj Odjela za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.
Drugi radni dan Savjeta donio je rasprave o važnim pitanjima i potrebnim naporima za dalje jačanje veza Republike Hrvatske i svih Hrvata izvan njenih granica.
Sudionici su naročitu pozornost posvetili glasovanju izvandomovinskih Hrvata. Jedno od rješenja bi bilo i uvođenje dopisnog glasovanja.
Članovi savjeta istakli su i potrebu zastupljenosti predstavnika Hrvata izvan Domovine u Saboru iz iseljeništva i hrvatskih manjina.
Naglašena je potreba i za olakšano stjecanje hrvatskog državljanstva.
Posebno se raspravljalo o poreznoj politici prema povratnicima, a osobito prema umirovljenicima.
Tema razgovora bilo je i uvođenje izravnih letova na relacijama Hrvatska i prekomorske zemlje, što bi dovelo, kako se smatra, do povećanja turizma i investiranja.
Na kraju II. sjednice Savjeta svi sudionici su otpjevali hrvatsku himnu, bez glazbene pratnje, što je ostavilo jaki emocionalni dojam. Slobodno se može zaključiti da je i ovo okupljanje predstavnika Hrvata iz cijelog svijeta bilo plodonosno.