Nećemo po svaku cijenu biti u vlasti

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. listopada 2016. - 11:27
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa neće po svaku cijenu biti dio vlasti, jer postoje politički principi, koji su za njih neupitni, poručio je nositelj liste HGI – OD SRCA Adrijan Vuksanović u intervjuu za Vijesti.

Intervju prenosimo u cijelosti:

1.      Vaša stranka je za podršku DPS-u poslije parlamentarnih izbora 2012. dobila mjesto ministarke bez portfelja. Da li očekujete da ovaj put dobijete neki drugi resor?

 

Ovog trenutka, sve aktivnosti HGI su usmjerene isključivo na kampanju i ostvarivanju što boljeg izbornog rezultata. To znači da je naš politički prioritet da hrvatska nacionalna zajednica dobije svog legitimnog predstavnika u crnogorskom parlamentu.  Smatramo da Hrvati, kao i svi građani drugih nacionalnosti, treba da imaju svog zastupnika u najvišem zakonodavnom tijelu kako bi na najbolji način ostvarili svoje potrebe i interese. Ne želimo prejudicirati rezultat izbora, ali ono što je sigurno da HGI neće uraditi ništa što bi bilo na štetu hrvatske nacionalne zajednice ili bilo kog građanina Crne Gore


2. Imajući u vidu vaše višestruko ponovljene tvrdnja da HGi sebe vidi samo u vlasti, da li je HGI odlučna da nakon izbora 16.oktobra vlast pravi samo sa DPS, ili postoji mogućnost da vladajuću većinu napravite i sa strankama dosadašnje opozicije?

Ono što stalno ponavljamo jeste da Hrvati treba da imaju svog predstavnika u Parlamentu, a ne da sebe vidimo samo u vlasti. Suglasit ćete se da svaka politička stranka koja predstavlja nacionalnu manjinu svoja prava može najbolje ostvariti kada je involvirana u vlasti. Potpuno razumijemo manjinske partije npr. u Republici Hrvatskoj koje su uvijek u vlasti, bilo kada nju čini HDZ ili SDP. Imajte na umu da HGI predstavlja brojčano najmanji narod u Crnoj Gori, koji broji 0,97 % građana i prirodno je da težimo skupštinskoj većini. Uostalom, to je i cilj svakog političkog subjekta. Ipak, želim naglasiti da HGI neće pod svaku cijenu biti dio vlasti, jer postoje politički principi koji su za nas neupitni. Ponoviću prethodno, trenutno smo okrenuti kampanji i ulažemo krajnje napore da dobijemo za hrvatsku nacionalnu zajednicu važnu političku utrku. Naš cilj je da ostvarimo povjerenje preko 0,35 % potpore od broja izišlih građana na izbore, kako bi Hrvati imali svog legitimnog zastupnika u Skupštini Crne Gore.


3. Da li postoji neka opoziciona partija sa kojom nikako ne biste pristali da formirate Vladu?

Normalno je da su nam neke stranke politički bliže, kao što je i normalno da neke to nisu.  Za HGI pitanje državnosti Crne Gore je neupitno i svako ko ima dilemu po tom pitanju ne može biti naš politički partner. Naša zajednica i HGI su dali nemjerljiv doprinos obnovi državnosti Crne Gore, i te tekovine zarad bilo kakvih interesa nećemo nikada dovesti u pitanje. Crna Gora je naša domovina i mi smo njeni lojalni građani.


4. Zbog čega je poslanica Ljerka Dragičević nije i ovaj put nosilac Vaše izborne liste?

Uvažena poslanica Ljerka Dragičević je dala ogroman doprinos u afirmaciji Hrvatske građanske inicijative, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Svojim djelovanjem u parlamentu učvrstila je, između ostalog, politički identitet hrvatskog naroda, kao i dala značajan doprinos u podizanju nivoa kulture parlamentarnog dijaloga. HGI je odlučila da na ovim izborima da šansu mlađim kadrovima. Svakako, poslanica Dragičević bit će i dalje aktivan sudionik u političkom radu HGI i njena potpora bit će dragocjena.


5. Zašto se niste odlučnije zalagali protiv kontroverznih predloga zakona koji pogađaju žitelje Crnogorskog primorja, pa time i većinu hrvatske populacije u Crnoj Gori, poput Zakona o morskom dobru, Zakona o ekspropijaciji, Zakona o planiranju prostora i gradnji objekata ?

 

Hrvatska građanska inicijativa nikada, u Skupštini Crne Gore, nije glasala za zakone koji bi na bilo koji način štetili interesima građana. Materijal sa skupštinskih zasjedanja to potvrđuje i demantira one koji žele stvoriti dojam da je HGI bezrezervno glasala za zakone koje je predlagala vladajuća koalicija. Moram istaći da prva verzija Zakona o Morskom dobru nije izglasana zahvaljujući i Ljerki Dragičević i našem negativnom stavu prema tom prijedlogu. Veoma smo zainteresirani i za donošenje novog  Zakona o eksproprijaciji. Kao odgovorni predstavnici onih koji su nas birali inicirali smo donošenje Međudržavnog sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske, u kojem je jedna od bitnih stavki neselektivni povraćaj oduzete imovine. HGI, također, nije ukazala povjerenje ni brojnim zakonima iz oblasti poljoprivrede s čim je crnogorska javnost, upravo i preko medija upoznata.