„Nema ništa uzvišenije nego umirati za druge, a ništa tužnije nego kad drugi zaborave one koji su za njih umirali“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. prosinca 2015. - 11:16
Autor: 

U organizaciji Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivat, u suradnji s Mornaricom Crne Gore, danas je na groblju u Donjoj održan komemorativni skup posvećen velikoj pomorskoj tragediji -potapanju broda “Cetinje”, koji je na današnji dan naišao na zaostalu minu u Tivatskom zaljevu, te tako doživio svoj kraj, odnijevši sa sobom 200 života.

Predstavnici Općine i Udruženje boraca NOR-a položili su vijence na spomenik, nakon čega je uslijedio minut šutnje za pale junake.

U ime Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivat, govorio je dragiša Ćosović: “U toku oslobodilačkog rata narod Boke je dao velike žrtve. Prema nepotpunim podacima u toku narodnooslobodilačke borbe, sa područja Boke poginulo je, strijeljano ili stradalo u fašističkim logorima oko 900 boraca i rodoljuba, ranjeno je preko 1.000, dok je kroz zatvore i koncentracione logore prošlo preko 2.000 rodoljuba. Na ovom području okupatori su tokom rata zapalili oko 700 kuća i preko 400 objekata, domaćinstava. Prilikom povlačenja, Njemci su ostavljali pustoš i zgarišta, rušili su mostove, potapali plovne i uništavali privredne objekte, te postavljali magnetne mine u zalivu, od kojih je, pored nekoliko brodova, stradao i brod Cetinje“.

„Nema ništa uzvišenije nego umirati za druge, a ništa tužnije nego kad drugi zaborave one koji su za njih umirali“, istakao je Ćosović.

Nakon komemorativnog skupa, svi zainteresirani imali su priliku ukrcati se na brod, te poći na mjesto potapanja broda “Cetinje” i položiti vijenac u more.