Nema opravdanja za bezočnu agresiju Rusije, situacija podsjeća na devedesete u Jugoslaviji

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. veljače 2022. - 14:44
Autor: 

Crna Gora je prošla zla vremena i znamo da će i iz ovoga što se događa u Ukrajini proisteći mnogo zločina – najviše će stradati nejaki, djeca i stari ljudi, kazao je predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka, gostujući u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV.

“Namjerila se jedna velika svjetska sila na suverenitet jedne države i to bez ikakvog pardona. Nadali smo se da se to, ipak, neće desiti – računali smo da evropska i svjetska diplomatija naći neko rješenje na zadovoljstvo obje strane, ali za dogovor trebaju dvije strane”, naveo je Zenka.

U mnogo čemu današnja situacija u Ukrajini podsjeća na devedesete godine i prostor bivše Jugoslavije kada je jedna druga vojna sila, takođe pod jednim bezumnim režimom koji je bio dirigiran iz Beograda, krenula u osvajačke ratove – kazao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

“Zapad je to gledao, ali nije samo gledao – uvodio je embargo na uvoz oružjam i stvarao od tih građana, koji su trpjeli teror, glinene golubove”, istakao je Vuksanović, nadajući se da se taj scenario neće ponoviti.

Predsjednik političkog savjeta Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao da je u Ukrajini riječ o bezočnom činu agresije na suverenu državu.

“Za tim činom nema opravdanja – niti u međunarodnom pravu uporišta niti se opravdanje može tražiti na političkom aspektu”, istakao je Mustafić.

“Manjine nijesu prepreka za formiranje vlada”

Tema emisije je i najavljeno formiranje manjinske Vlade. Mehmed Zenka kazao je da je očekivao da će se to i prije desiti, ali da se negdje, očigledno, zastalo u pregovorima između činioca buduće vlade.

“Manjine sigurno nijesu prepreka. Problem je političke prirode – hoće li SNP uzeti učešća u toj vladi”, naveo je on.

Sa tim je saglasan i Mustafić.

“Vidjeli smo da jedan od ispita koji prethodna Vlada nije položila i na koji je pala pred međunarodnom javnosti jeste potpuna isključenost manjina iz procesa odlučivanja i njihove marginalizacije u institucijama”, kazao je on.

Mustafić je kazao da je posljednja faza razgovora u toku i da se nada da će donijeti neki dogovor.

Na pitanje imaju li odgovor na situaciju koja se najavljuje, a po kojoj potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić neće sazvati sjednicu Skupštine, Mustafić kaže da je “Ustav – sveto pismo za parlamentarce.”

Vuksanović kaže da je jasno da će dio doskorašnje parlamentarne većine uraditi sve da ne dođe do formiranja nove vlade.

Istakao je i da je veoma važno da se nova vlada brzo formira.

Izvor: gradski.me