Netransparentnost nove vlasti - ,,tajno ali organizovano“ crno na bijelo

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 14. siječnja 2021. - 18:27

Ako se po jutru dan poznaje, transparentnosti u radu nove vlasti već je smrklo, a laž parlamentarne većine više je nego crno na bijelo. Njihovi, (izmanipulisani) birači, sudiće im o (ne)principijelnosti proklamovanog predizbornog poja o povlačenju priznanja Kosova, izlasku iz NATO-a i promjeni državnih simbola Crne Gore. No, to neka rješavaju u okviru svogsrpskog svetauz podsjećanje na riječi im oca nacije Dobrice Ćosića da je ,,laž srpski državni interes“.

Vratimo se javnom interesu i politici kao odgovornosti prema javnosti u čije ime im do 30.avgusta bijahu (pre)puna usta. Zaklinjanje na sva predizborna, crkvena zvona u transparentnu, odgovornu, okrenutu građanima i javnom interesu vlast, koja će raditi na principima otvorenosti, inkluzivnosti, dijaloga i slične, loše sricane epike klerikalno-svetosavskog orkestra, sve sa pokličem URA, brzo su pala u vodu. Navedimo samo neke paradigmatične školske primjere netransparentnosti, sve u ime za-kletve ,,Za budućnost Crne Gore“.

Zaduživanje države i građana Crne Gore za 890 miliona eura, nema svoje drugo ime osim netransparentnosti i nezakonitih odluka, uz više nego otvorene sumnje u koruptivnost posla, čije optužbe da je u pitanju ,,teški kriminal“ stižu iz partija koje (još) podržavaju Krivokapićevu vladu. Aktivnostima privatnih lica i tajnih pregovora oko emisije obveznica od 750 miliona eura bez Vladine odluke, investicione banke su izabrane uz direktne pregovore, bez javne konkurentske procedure. U krajnjem, o bezprizornosti posla kao netransparentnog i nepoznatog demokratskom društvu, govori i svjedočenje-priznanje organizatora da su ovaj posao radili ,,tajno ali organizovano“.

Tajnost postupka i kršenja zakona, ostaće trajno i mračno nasljeđe nove parlamentarne većine, za koje će nema sumnje, plaćati dolazeću kamatu-političku, zakonsku, a moralna neka im budu predmet konsultacija u mračnim ispovjedaonicama kadionica svetosavskog srednjovjekovlja, mjestu mentora i suflera nove vlasti.

Izmene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tj.način njihove pripreme i donošenja, demonstrirale su sveukupni arsenal školskih lektira netransparentnosti. Uostalom, kojim riječima nazvati eliminaciju javne rasprave, neupućivanje zahtjeva za potrebno mišljenje Venecijanske komisije i dosadašnjoj istoriji crnogorskog parlamentarizma nepoznato i neprimjereno ćutanje na pitanje poslanika, ministra pravde na Zakonodavnom odboru. Da to možda nije doprinos inkluzivnosti i dijalogu, za koji se nijesu udostojili pozvati Crnogorsku pravoslavnu crkvu. "Demokrate" crno na bijelo, sve iz ,,glave jedne kašike“.

Bez prethodnih stručnih, ekspertskih analiza Vlada je nemuštim, zamuckujućim tonom ugasilaMontenegro-erlajnz, mimo zakona donijela je odluku o privremenom finansiranju umjesto rebalansa budžeta, ne usvajajući ni završni račun za 2019.godinu, iznoseći neistine o broju sjednica i slično, samo su paradigmatični primjeri definisanja, prakticiranja i promovisanja netransparentnosti rada Vlade. Netransparentna čestitka od strane premijera Krivokapića neustavnog Dana Republike Srpske kao diplomatski skandal i nepoštovanje institucija međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, ostaće da trajno svjedoči kao ružna i tužna politička poruka, kojom se jasno definiše sadržaj, karakter i duh politike premijera po kojem je osuđeni terorista Kavaja simbol otpora, a 9.maj Dan pobjede treba ukinuti. Da li je to podsticaj zapadnim vrijednostima i obećanjima datim zapadnim ambasadama nakon 30.avgusta?

Politički, fenomenološki, civilizacijski – primjeri netransparentnosti, zorni i bjelodani, suštinski govore o karakteru, namjeri i ciljevima nove parlamentarne većine. Netransparentnost, koja s razlogom, može biti predmet izučavanja primjera nezakonitog rada, uostalom, iskaz je (pret)političkog bića aktuelne vlasti izrasle na populističkom dimu tamjana, lizanja jedne kašike, kletvi i sastavljanju vlade po mističnim odajama manastira. Nenaviknutost i nespremnost na postulate sekularnog, demokratskog društva u koegzistenciji sa mrakom mržnje, negiranja i detronizovanja Crne Gore kao multietničke, građanske države, zakonito kao svoj praksis proizvodi netransparentnost kao vrhovno načelo koje arogantno odbija parlamentarnu raspravu o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, kao i donošenje zakonskog teksta o zabrani isticanja fašističkih simbola. Malo li je netransparentnosti – uvredljive, bolne i civilizacijsko ponižavajuće.

Reći ćete, pa nije baš tako sve netransparentno. Tačno. I nije. I nije sve tako crno.Crno na bijelo je. Dosta je transparentnosti…

Transparentnona sva zvona ,,prosvjetiteljka“ – četvororučica Bratić u kam’ kune i zatuca, sve što ne miriše na svetosavsko-tamjanoslovlje. Transparentni su njeni tragovi mržnje prema Crnoj Gori, prema građanskom, sekularnom i drugačije vjerujućem. Transparentno za dolazeće generacije koje će na njenom primjeru učiti kako ne treba, niđe i nikad. Ima li ona drugog političkog traga, osim zadaha transparentne mržnje prema Crnoj Gori koju uporno sije za sobom. Malo li je, već viđene apostolske transparentnosti i teokratsko – svetosavskog ćudoređa, koje porukama, stavom, znacima, duhom i dušom, vide i grade samojedan svet-srpski svet.

Transparentno, nema šta i kud više, diže ova vlast ruku, i na njoj tri prsta, protiv Crnogorske pravoslavne crkve, njenih vjernika, segregirajući ih i urušavajući im osnovna ljudska prava.

Ostaće njihova ograda ispred Cetinjskog manastira da svjedoči kao transparentniučinak prvih sto dana rada Vlade. Malo li je, a sve opet,crno-na bijelo, uprkos lakirerki u boji njihovih medijskih advokata, nosača agendi i perača svijesti i savjesti. No, džaba peru, sve ostaje crno-na bijelo. Ideologija im jeste srednjovjekovna, ali su tehnika i sjećanja ovovjekovna, koja će svjedočiti o udruženim klerikalno-svesaborskim aktivnostima protiv Crne Gore, crno- na bijelo!

Transparentno, nema šta, pokušali ste nas ubijediti u neke vama nove zakone matematike i fizike, po kojima je 39 ili 40 isto kao 41, a virtuelno nemjesto, nalik fizičkom mjestu u Parlamentu. Kakva ,,kontrola kvaliteta“ samoproklamovane ,,demokratske vlasti“.

Transparentno, nova parlamentarna većina nas danas, zbog strategije njihovih sjutrašnjih novih istina ,,novog srpskog sveta“ pokušava ubijediti da naše istorijsko i kulturno nasleđe, nije naše, nego tamo njihovo, da je nama naše blisko, njihovotamo daleko. I sve tako, i još mnogo toga rednetransparentnosti, redtransparentnosti, sve iz 41 u 41, crno na bijelo.

Sve za ,,Budućnost Crne Gore“ jer ,,Mir je naša nacija“. Transparentno, za novi zilotskisrpski svetkoji sudeći po dosadašnjim ne-djelima kao da nije ni čuo ni vidio, šta je svijet, zapadnih civilizacijskih i kulturoloških vrijednosti, sekularnog građanskog društva.

Istaknuti primjeri netransparentnosti nove vlasti zakonito bude sumnje u druge tajne poslove političkih idolopoklonika ,,tajne ruke“. Izbjegavanje javnosti, ruganje sa njom, institucionalne i administrativne nedoraslosti u okviru kojeg se ministarstva svojataju (pozvan je u ,,Moje ministarstvo“) bijedna je i tužna slika ,,oslobodilaca Crne Gore“ koji se uprkos svim pokušajima redizajna-restilizacije od strane režimskih medijskih advokatura i spin međunarodnih kancelarija, ne mogu obučiti da su dužni svoj posao raditi u interesu crnogorske javnosti, a ne poslova tajnosti srpskog sveta i njegovog pobjedničkog pokliča, URAA!

Autor: Željko Rutović