Nikoleta Franović iz Kotora - prva dama koja je Jadran preplovila na električnoj barci

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 28. kolovoza 2023. - 9:59
Autor: 

Prvi put u povijesti, pasara na električni pogon preplovila Jadransko more, a novu stranicu u povijesti  pomorstva Boke ispisuje činjenica da je njome upravljala skiperica.

Prvo preplovljavanje Jadranskog mora malom barkom tipa pasara, isključivo na električni pogon, okončano je u nedjelju, 27.8., uplovljavanjem u marinu Luštica Bay novoizgrađene pasare tipa „El Manu“. Nikoleta Franović, koja stoji iza ovog poduhvata, istovremeno je i prva dama koja je u prvom malom plovilu za sport i rekreaciju isključivo na električni pogon, preplovila Jadransko more na relaciji Monopoli, Italija – Luštica Bay.

„Diplomirana inženjerka pomorskih nauka i elektrotehnike, nakon 19 sati plovidbe i oko 120 nautičkih milja, u Luštica Bay marinu u zalivu Trašte uplovila je u nedjelju oko 13 časova na stakloplastičnom plovilu dugom sedam metara, koga pogone dva elektromotora snage po 3 kW. U Luštici Bay su je dočekali predstavnici kompanije Luštica Development i hotela The Chedi koji su podržali ovaj poduhvat. Uz šampanjac, aplauze, ovacije i pjesmu, Farnovićevoj su čestitali i predstavnici carine i granične policije. Po drevnoj tradiciji, dolazak pasare pozdravljen je oglašavanjem brodskih sirena“.

„Projekti usmjereni na održivost su uvijek u fokusu Luštice Bay jer promovišu odgovornu interakciju sa okolinom i zajednicom. Ovaj poduhat porodice Franović upravo pokazuje da uvijek iznova možemo svi zajedno preduzeti inicijative usmjerene na održivost i očuvanje prirode, što će uvijek imati podršku Luštice Bay“, priopćila  je  Maja Petrović iz sektora za korporativne odnose Luštice Development. 

Prema riječima direktorice  prodaje u hotelu The Chedi Luštica Bay, Leonarde Dedić, brojne inicijative u okviru održivog razvoja pozicionirali su hotel The Chedi Luštica Bay na posebnu mapu odgovornog i održivog poslovanja.

„Naše odluke utiču na okolnu zajednicu, ekosistem i ekonomiju. Tako smo sproveli brojne zelene inicijative širom hotela The Chedi, sa namerom da postanemo što ekološki prihvatljiviji u svim našim operacijama. To je u skladu sa našom misijom očuvanja i izgradnje održive zajednice“, dodala je Dedić. Hotel je inače prvi u Crnoj Gori instalirao punjače za električna vozila još 2018. godine, potom još pet stanica.

Nikoleta Franović  je najavila da će sljedeći put oboriti svjetski rekord u dužini plovidbe za mala električna plovila koji iznosi 137 milja, a ona je prešla 120.

„Veliki uspjeh za nas, posebno Nikoletu koja je ne samo prva dama koja je na ovakvo plovilu prešla Jadran već je i prva žena koja je sastavila bateriju i kompletne instalacije na ovom brodu“, rekao je njen otac Predrag Franović, vlasnik kompanije Fracraft iz Kotora koja se bavi dizajnom, konstruiranjem i proizvodnjom ekoloških plovila na električni i hibridni pogon. Ovaj neuobičajeni pomorski i tehničko-tehnološki poduhvat ne predstavlja samo tehničko-tehnološki podvig malog brodogradilišta iz Kotora, već i priliku da se u praksi pokaže koliko električna plovila mogu biti pouzdana i efikasna alternativa tradicionalnim plovilima koja za pogon koriste fosilna goriva i motore s unutarnjim sagorijevanjem.

„Pored elektromotora, barka kojom je Nikoleta prešla Jadran je opremljena i s dva solarna panela od po 500 W te dva generatora na vodonik snage po 2 kW za slučaj nužde. Navigacione uređaje, autopilot i ostalu elektroniku na brodu napaja posebna manja gorivna ćelija na vodonik. Sa posadom, hranom, vodom i ostalim potrepštinama, barka je teška dvije tone“.

Ovaj pionirski poduhvat podržali su tehnološki i poslovni partneri Fracrafta iz Italije – kompanije Sia Charge i AS Labruna, kompanija Luštica Development, The Chedi Hotel Luštica Bay iz Tivta kao i Turistička organizacija Kotor, Bistro 21, Una Montenegro, Pixap, Unibrand, Lux Upholstery i Unimar.

 

Fotografije: Luštica Bay