Nove odore Bokeljskoj mornarici Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. - 10:03
Autor: 

Dana 24.8.2018. godine u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru realiziran je prvi dio vrlo značajnog projekta za Bokeljsku Mornaricu Kotor. Radi se o projektu izrade odora i dijelova odora kao i nabavke replika starinskog oružja, koji je financiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, u iznosu od 30.000 eura, a posredstvom Pomorskog muzeja u Kotoru. U prostorijama biblioteke Muzeja izvršena je primopredaja završenih odora kao i dijelova odora u ukupnom broju od 189 komada.

Izradu odora i dijelova odora sa velikim umijećem uradili su Vaid i Nevina Turusković iz Tuzi, koji su poštujući, do tančina stare uzorke nošnji postigli visoka kvaliteta izrade kao i ugradnje materijala. Gospodin i gospođa Turusković predali su odore i dijelove odora predstavniku Pomorskog muzeja direktoru Andru Raduloviću uz prisustvo predstavnika Bokeljske mornarice, koji su preuzeli završene komade nošnji visoke kvalitete izrade. Drugi dio projekta nabavke kvalitetnih replika starinskog oružja bit će realiziran do kraja 2018. godine.

Pomorski muzej Crne Gore nastao je iz prvobitne zbirke Bokeljske Mornarice, stoga je i u obavezi da baštini tradiciju očuvanja ove 12 vjekova stare organizacije pomoraca, pa će u dobroj suradnji sa Upravom ove starodrevne organizacije i ubuduće realizirati važne projekte za očuvanje kulturne baštine.

Nove odore i kvalitetne replike starinskog oružja krasit će  svakog mornara i oficira ove najstarije organizacije pomoraca na svijetu.