"O značaju dobivanja pozitivnog Ibara, o rezolucijama, o "Turcima i Latinima", o medijskoj propagandi..."

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. lipnja 2024. - 10:57
Autor: 
Proteklog tjedna bilo je dinamično u Skupštini Crne Gore, kao što je poznato, raspravljalo se i glasovalo o tzv. Ibar zakonima. Na plenarnom zasjedanju sudjelovao je i zastupnik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. Klub zastupnika kojim predsjedava Vuksanović, Klub Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative, podržao je sve prijedloge iz skupine Ibar zakona. Svjesni značaja da Crna Gora dobije pozitivan izvještaj za prelazna mjerila iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, DUA i HGI su dali doprinos u cilju pozitivnog rezultata. Vuksanović je u okviru Izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku, podsjetio na sedmu obljetnicu članstva Crne Gore u NATO - u i na zalaganju stranke na čijem je čelu u ostvarenju tog cilja. Istakao je podršku prijedlogu ovog zakonskog rješenja i naglasio njegov značaj iz razloga što omogućava da crnogorski sudski organi crpe potrebne materijale Haškog tribunala u procesuiranju ratnih zločina. Njegovo izlaganje možete pogledati u sljedećem videu.

U raspravi koja je bila objedinjena po točkama zakona o tužilaštvu, Vuksanović je izrazio nadu da će Crna Gora dobiti pozitivan Ibar. On je pozvao na još intenzivnije zalaganje na integracionom putu usprkos onima "koji nas 2024. godine dijele na Turke i Latine", kao i zbog onih drugih koji iz Parlamenta upućuju inicijative koje imaju za cilja da od naših prijatelja stvore one koji će, u najmanju ruku okrenuti glavu od nas. Cijelo njegovo izlaganje možete poslušati ovdje.

Tijekom diskusije Vuksanović pohvalio odgovoran odnos pojedinih zastupnika, kao i ministra Milovića, po pitanju inicijative Rezolucije o Jasenovcu. 

Adrijan Vuksanović je izlagao na temu medijskih zakona, što možete ovdje i pogledati.

Prethodno na Dnevnom redu je bio Zakon o sprječavanju korupcije, o kojem je također izlagao predsjednik HGI - ja.