Obilježen Svjetski dan borbe protiv duhanskog dima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 01. lipnja 2021. - 11:29
Autor: 

Sekretarijat za društvene djelatnosti Općine Tivat i JU Dom zdravlja Tivat obilježili su jučer Svjetski dan borbe protiv duhanskog dima, organizirajući edukativnu radionicu na temu štetnosti duhanskog dima. U radionici su sudjelovali  učenici VIII. razreda osnovne škole.

O brojnim rizicima i posljedicama koje upotreba duhana ostavlja na zdravlje mladih govorila je dr. Vjera Lipovac Usanović, spec. pneumofiziolog. U okviru radionice prikazano je “Globalno  istraživanje pušenja kod mladih”,  koje se odnosilo na populaciju djece uzrasta od 13 do 15 godina u Crnoj Gori, podržano od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Spomenuto istraživanje je pokazalo da je među anketiranom populacijom 9,9% pušača, od čega 11,6% dječaka i 8,1% djevojčica. Kao najčešći uzroci zbog kojih mladi počinju da puše navode se: utjecaj prijatelja 51%, iz radoznalosti 16% i utjecaj porodice 7,1%.

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio i Aleksandar Daković, savjetnik za prevenciju bolesti zavisnosti u općinskom Sekretarijatu za društvene djelatnosti.