Povodom Međunarodnog dana borbe protiv duhanskog dima likovna radionica za učenike

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. svibnja 2019. - 8:13
Autor: 

Međunarodni dan borbe protiv duhanskog dima bit će obilježen u petak, 31. 5.,  slikarskom radionicom u OŠ ”Drago Milović”,  koju s ovom obrazovnom ustanovom organiziraju  Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja. Radionica za učenike V. razreda bit će organizirana  na teme: utjecaj duhanskog dima na zdravlje; na životnu okolinu; Strip – poruke štetnosti duhanskog dima. Za najbolje radove na zadate teme Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja osigurat  će nagrade.

Istog dana, nakon uspješno završene obuke za vršnjačke edukatore, 12 učenika VIII. i IX. razreda OŠ “Drago Milović” dobit će potvrde o stečenom zvanju omladinskog aktiviste, vršnjački edukator/ica generacija X. Oni će se pridružiti generacijama vršnjačkih edukatora,  koje je obučila OpćinaTivat , a kojih sada ima već 120.

Savjetovalište “Saslušaj me” oformljeno je prije godinu, kao zajednička aktivnost Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja i OŠ „Drago Milović“ radi stvaranja uvjeta za provođenje preventivnih programa za mlade u oblastima unapređenja života i promocije zdravih stilova življenja. U savjetovalištu tijekom školske godine rade savjetnici sekretarijata. Savjetovalište aktivnosti realizira kroz održavanje radionica, predavanja i tribina, obuke za vršnjačke edukatore kroz program psiho-socijalne podrške u OŠ Drago Milović i SMŠ Mladost.

U protekloj školskoj godini održano je 46 radionica, kojima je obuhvaćeno ukupno 773 učenika. Rađeno je sa učenicima od IV. - IX . razreda osnovne škole I sa učenicima prva dva razreda srednje škole. Najčešće obrađivane teme bile su: vršnjačko nasilje, psihoaktivne supstance i posljedice zloupotrebe, negativan utjecaj drugih i kako mu se suprotstaviti, sajber nasilje, konflikti i načini rješavanja.

Pored provođenja preventivnih programa, rad Savjetovališta omogućava i individualni pristup učenicima, roditeljima kao i nastavnom kadru.

Tijekom ove školske godine održana je obuka desete generacije polaznika treninga za vršnjačke edukatore. Obuka je održana u suradnji s Omladinskim klubom u sklopu implementacije projekta “Sistemi podrške za mlade”, podržanog od strane Ministarstva sporta koju je pohađalo 11 učenika SMŠ”Mladost”.

U sklopu obilježavanja travnja kao “Mjeseca Zdravlja” organiziran je posjet JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaricka Gora-Podgorica. Centar za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika PAS-a posjetilo je 30 učenika OŠ”Drago Milović” i SMŠ”Mladost” imajući u vidu da je Općina Tivat prva u Crnoj Gori donijela Odluku o sufinanciranju tretmana rehabilitacije korisnika psihoaktivnih supstanci za lica s teritorija Općine  Tivat.