Obilježena 32. obljetnica uspostave logora u Morinju

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. rujna 2023. - 13:19
Autor: 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća hrvatskoga i crnogorskoga izaslanstva  danas je obilježena 32. obljetnica od formiranja logora Morinj.

Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je ministar  vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman, a crnogorsko sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Robert Markišić.

U ime organizatora, skupu se prigodno obratio predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, čije obraćanje možete pročitati na poveznici.

U izjavi medijima  nakon službenog dijela programa ministar Grlić Radman podsjetio je da je ovo treća godina zaredom kako se u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore obilježava ova nemila obljetnica, napomenuvši i da je prošle godine postavljena i spomen ploča, u čemu je svoj doprinos dala i Crne Gora putem ondašnja dva ministra iz reda SDP-a, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

U znak uvažavanja i dobre volje, gospodin Krivokapić je i ove godine pozvan na obilježavanje 32. obljetnice od uspostave  logora u Morinju.  

Također, današnji datum odabran je zbog toga što je na današnji dan  prije 32 godine admiral  tadašnje JNA Vladimir Barović , etnički Crnogorac , počinio samoubojstvo na otoku Visu i time poručio da će radije sebi oduzeti život, što je i učinio, nego bombardirati primorske gradove u Hrvatskoj.

Sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, ambasador Robert Markišić, koji je istakao da je polaganje vijenaca adekvatan način da se Crna Gora suoči sa svojim prošlošću, te da treba graditi kulturu sjećanja, uz odavanje pijeteta žrtvama, ali imajući na umu budućnost.

Pitanje spomen ploče je nepoštivanje procedure tijekom njezina postavljanja, koje nema veze sa samim činom obilježavanja ovog mjesta, dodao je.

 „Tu smo da se ovo ne bi zaboravilo, da se poklonimo ploči. Osjećaji se miješaju, i drago mi je i teško. Pozdravio bih i obitelji one petorice koji su ostavili živote i sve logoraše koji su zajedno sa mnom prošli sve one torture. Da se ne zaboravi!“ – poručio je bivši zatočenik logora i predstavnik Udruge logoraša Dubrovačko neretvanske županije Marko Margaretić.

 

U sastavu  hrvatskog izaslanstva bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori mr. sc. Veselko Grubišić,  savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova za hrvatske manjine prof. dr. sc. Vanda Babić- Galić,   državni tajnik Frano Matušić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru, mr. sc. Jasminka Lončarević, župan Dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Nazočan je bio, dakako, i zamjenikm predsjednika Društva logoraša Dubrovačko neretvanske županije Marko Margaretić.

U delegaciji Hrvata iz Crne Gore je, osim predsjednika HNV-a Zvonimira Dekovića, bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI- ja.

Delegaciju Crne Gore je osim sekretara Markića predstavljala i direktorica za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore,  Aleksandra Mišurović.

 

 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore