Održan domjenak NVO “Zajednice Hrvata i prijatelja Crne Gore”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 15. listopada 2016. - 9:50
Autor: 

NVO “Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora” organizirala je u Podgorici domjenak, za pripadnike hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori i njihove prijatelje, pod nazivom “Stoljetna veza Hrvatske i Crne Gore – Iseljena Hrvatska u Crnoj Gori”.

Tom prilikom, predsjednica NVO ZHP-CG, prim.dr.sci.med. Svjetlana Zeković  je prezentirala kratak istorijat veza između Crne Gore i Republike Hrvatske. Kroz slikovit prikaz, Zeković se osvrnula na znamenite Hrvate koji su sebe ugradili u društveno biće Crne Gore kroz arhitekturu, graditeljstvo, medicinu, sport i umjetnost. „Iako su Hrvati, kako autohtoni, tako i doseljenici, najmalobrojnija zajednica u Crnoj Gori, naš doprinos i odnos prema državi Crnoj Gori je ogroman u svim segmentima društvenog života. Imena poput Ivana Mažuranića, Tripa Kokolja, Valtazara Bogišića, Josipa Štrosmajera, Andrije Krstulovića, Josipa Sladea, Ivana Meštrovića, Josifa Pančića, Tina Ujevića i drugih, dovoljno govore o kakvoj plejadi znamenitih Hrvata, koji su voljeli Crnu Goru, je riječ“, istakla je Zeković.

U okviru domjenka, predsjednici NVO ZHP-CG, prim.dr.sci.med. Svjetlani Zeković  zahvalnicu za dugogodišnju i izuzetno dobru suradnju Slovaka i Hrvata koji žive u Crnoj Gori, uručio je Michal Spevak, predsjednik NVO „Hrvatsko-slovačko prijateljstvo“.

Nakon prezentacije prisutnima je prikazan kratak film o ljepotama i sličnostima Crne Gore i Republike Hrvatske.

Domjenku su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, predstavnici Hrvatske građanske inicijative, kao i brojni kulturni poslenici i prijatelji NVO ZHP-CG.