Održan kviz znanja „Koliko poznaješ svoj grad?“ u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 15. prosinca 2023. - 10:50
Autor: 

Već treću godinu za redom u Kotoru je 14. 12. 2023. godine organiziran Kviz znanja  „Koliko poznaješ svoj grad?“ u koncertnoj dvorani Muzičke škole – Kotor (nekadašnjoj crkvi sv. Duha). Pobjednici kviza su učenici Osnovne škole“Savo Ilić“ iz Dobrote - Kotora. Kviz je  organiziran u okviru programa Dana Općine Kotor od strane NVO „Lingua“- Kotor uz podršku Turističke organizacije Kotor i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole “Nikola Đurković” iz Radanovića, treće mjesto Osnovna škola “Ivo Vizin” iz Prčanja, četvrto Osnovna škola “Njegoš” iz Kotora, a peto mjesto Osnovna škola “Veljko Drobnjaković” iz Risna.

Predsjednica NU “Lingua“ – Kotor, uz pozdrav svima prisutnima podsjetila ih je da se projekat „Edukativni obilasci kulturno-istorijskih spomenika Kotora i kviz znanja za učenike VI i VII razreda osnovnih škola“, već treću godinu sa uspjehom održava u Kotoru i zahvalila se sponzorima: Turističkoj organizaciji Kotor i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Cilj je edukacija mladih o bogatoj tradiciji i kulturnoj baštini grada. Učenici su se upoznali sa  kulturnim i društvenim životom srednjovjekovnog Kotora, poviješću grada Kotora i njegovim najznačajnijim ličnostima. Upoznavanje učenika sa znamenitostima grada može im biti dobra podloga za posao budućih turističkih vodiča. Učenici VI i VII razreda su imali edukativne ture sa licenciranom turističkom vodičkinjom Dolores Fabian. Nakon održanih tura, mentori iz škola su ispitali učenike i izabrali po dvoje najuspješnijih iz VI i VII razreda.

Neka od pitanja na kvizu su bila: Kada je sagrađena prva crkva posvećena sv. Tripunu? Ko je sagradio i kada je sagrađena današnja katedrala?, zatim, U kojem stoljeću se prvi put spominje udruženje mornara poznato kao Kotorska tj. Bokeljska mornarica? Koju funkciju ima Mali admiral i kada recituje pohvale lode?, Koji su najznačajniji pomorci i admirali?  Koja osoba je svetačkim životom živjela u crkvi sv. Pavla u Kotoru?, U kojem stoljeću je otvorena prva apoteka u Kotoru?, Koje su najznačajnije palače i najznačajnije ličnosti grada Kotora, itd.

Učesnike kviza, u ime Turističke organizacije Kotor, pozdravio je direktor Jovan Ristić naglasivši da će i dalje podržavati ovakve aktivnosti koje za cilj imaju edukaciju najmlađih sugrađana i zahvalio je organizatoru takmičenja na vrlo kreativno – edukativnom kvizu.

Svim učesnicima dodijeljene su nagrade i diplome, dok su tri najbolje takmičarske ekipe dobile i školsku opremu.

Pobjednici kviza su osvojili  štampač (3 u 1), all in za školu i pametne satove, zatim drugoplasirani  laptop i Mp3 slušalice i trećeplasirani štampač i bežične slušalice, dok su učenici koji su osvojili četvrto i peto mjesto na poklon dobili bezične slušalice, a sve donacijom Turističke organizacije Kotor. Takođe poklon vaučere su dobili i profesori mentori.

Kviz znanja o Kotoru sastojao se iz nekoliko dijelova. I dio –Napiši što znaš, nemoj da žuriš? ,

zatim Odaberi sretni broj i pogodi što je? , treća igra Mapa grada, zatim  Prepoznaj, ispeci pa reci i na kraju pitanja iznenađenja od žirija.

Učestvovalo je po četvoro predstavnika iz pet kotorskih osnovnih škola.

Članice žirija bile su profesorica povijesti Marija Saulačić i turistička vodičkinja Dolores Fabian.

U muzičkom dijelu programa nastupile su učenice srednje muzičke škole „ Vida Matjan“ Kotor duo violina Vjera Radulović i Anja Miljenović u klasi profesorice Mileve Krivokapić.

Slike: A.Saulačić                                                          

Tekst: Martina Saulačić Lompar