Održan Okrugli stol na temu "15. maj 1654. godine i očuvanje peraškog viševjekovnog običaja Gađanje kokota”

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 16. svibnja 2021. - 12:03
Autor: 

Obilježavanje obljetnice "Peraškog boja iz 1654. godine", u organizaciji Muzeja grada Perasta, MZ Perast i Društva prijatelja grada Perasta organizirano je sinoć u prostorijama peraškog Muzeja.

Tom prigodom održan je Okrugli stol na temu “15. maj 1654. godine i očuvanje peraškog viševjekovnog običaja Gađanje kokota”, a prikazana je i projekcija ranijih godina snimljenog materijala u vezi s običajem pučke svečanosti.

Na Okruglom stolu govorili su: Tina Braić Ugrinić, Aleksandar Dender,, David Braić, Andro Radulović, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoran Čelebić i Stefan Šljukić iz NVO za zaštitu prava životinja ,,Korina”.

Tina Braić Ugrinić kazala je da se običaj gađanja kokota u Boki održavao  pri crkvenim svečanostima i u drugim mjestima Boke, ne samo u Perastu, ali se jedino u Perastu održao do današnji dana. Kako ističe, ovaj običaj se nikada za skoro 400 godina nije ukidao: „Bili su periodi u prošlosti kada bi se ovaj datum pomjerao i slavio nekom drugom prilikom, ali nikad za ovih skoro 400 godina nije se ukidao. Postoji tonski zapis pokojnog  Luke Vidovića iz Risna u kotorskom arhivu, koji govori o gađanju kokota u Risnu. Nije se pravila tolika svečanost kao u Perastu jer je Risan bio siromašniji, ali ističe da se ni jedna uprava nije zakonom mješala u običaje mjesta jer je važilo pravilo “uso di paese”. Ni jedna uprava do danas ovaj običaj nije sagledavala u negativnom kontekstu. Nijedan prijavjeni sučaj kroz istoriju da je neko zloupotrebio oružje i koristio ga u druge svrhe. Danas, nakon četiri vijeka život utemeljenog običaja, nekome je zasmetao. Diranjem u tradiciju radi se na njenom postepenom runjenju, ali i satiranju“.

Predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Aleksandar Dender govorio je o Bokeljskoj mornarici, koja svake godine sudjeluje na ovoj manifestaciji igrajući tradicionalno Kolo, a ta tradicija je „na putu da nestane uslijed protivljenja NVO Korina iz Nikšića, koja je na osnovu Zakona o zaštiti  dobrobiti životinja podnijela prijavu i inicijativu da se spriječi gađanje kokota i njegova zamjena limenim“.

Peraštanin David Braić kazao je da je dužnost naše generacije da običaje i vrijednosti prenosimo na nove naraštaje: „Sve što traje tako dugo kao ovaj običaj mora biti utemeljeno na pravičnosti, čistoti i opštem dobru. Preživio je do danas jer je supstanca njegove osnovne ideje ostala u nama kao dovoljno snažna. Dužnost naše generacije je da tu ideju prenosimo na nove naraštaje, jer ne možemo prenijeti iskru tradicije na svoje potomke ako ona ne postoji u nama“.

„Postoje podaci da se kokot gađao i prije 1654., kako u samom Perastu tako i u okolnim mjestima. Čak je postojao običaj gađanja ne samo na moru nego i u drvetu , gdje su mladi Peraštani vježbali odbranu svog mjesta gađajući kokota. Simbol kokota je veoma prisutan u ovdašnjem narodu“, kazao je Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoran Čelebić i Stefan Šljukić iz NVO za zaštitu prava životinja ,,Korina” kazali su da je u ovom običaju sporno to što je korišteno vatreno oružje na javnom mjestu, kao i to što je ubijena životinja.

Uslijedila je diskusija na ovu temu gdje su se uključili građani Perasta, konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i drugi.