Održan pripremni sastanak za II. Sjednicu Hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. svibnja 2017. - 12:22
Autor: 

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u srijedu, 10. svibnja 2017., Zvonko Milas, državni tajnik i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina održao je sastanak s gospodinom Valonom Dasharamijem, v.d tajnika u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i novoimenovanim supredsjedateljem crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Sastanak je sazvan radi završnih priprema za održavanje II. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora između Republike Hrvatske i Crne Gore (MMO), utemeljenog na Sporazumu o zaštiti prava manjina, kojeg su Republika Hrvatska i Crna Gora sklopile 14. siječnja 2009. godine u Zagrebu. II. sjednica, kojoj je domaćin Republike Hrvatska, održati će se 24. svibnja 2017. godine u Zagrebu.

Na početku sastanka državni tajnik Milas zaželio je dobrodošlicu novoimenovanom crnogorskom supredsjedatelju Dasharamiju te naglasio kako Republika Hrvatska i Crna Gora imaju vrlo dobre bilateralne odnose te istakao hrvatsku potporu crnogorskim euroatlantskim integracijama.

Supredsjedatelj Dasharami zahvalio se na dobrodošlici te je kazao kako je uvjeren da će se dobri odnosi nastaviti razvijati i dalje, a kojima veliki doprinos daju i crnogorska manjina u Republici Hrvatskoj te hrvatska manjina u Crnoj Gori.

Nakon uvodnog dijela sastanka supredsjedatelji su zajednički razmotrili točke Prijedloga zapisnika II. sjednice MMO-a te zaključili kako su u Prijedlog uvrštene i neke nove teme od važnosti za obje nacionalne manjine. Za hrvatsku manjinu u Crnoj Gori to je osnivanje Znanstvenog zavoda za proučavanje povijesti i kulture Hrvata u Bokokotorskom zaljevu i crnogorskom Primorju te zajednička nominacija kulturnog dobra Bokeljske mornarice radi upisa na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, u kojoj će biti istaknut sveti Tripun te da je Bokeljska mornarica kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore ujedno i baština pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori. Za crnogorsku manjinu u Republici Hrvatskoj od važnosti je realizacija Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra.

Uz gospodina Dasharamija sastanku je prisustvovala i gospođa Mirela Ramčilović, samostalna savjetnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore, dok su uz gospodina Milasa prisutni bili Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu te zamjenik hrvatskog supredsjedatelja i Dubravka Severinski, voditeljica Službe za pravni položaj, obrazovanje i kulturu hrvatske manjine, ujedno i tajnica hrvatskog dijela MMO-a .