Održana druga edukativna radionica Safe, Smart & Sustainable – Tivat Piloting “Green Destinations”

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. listopada 2020. - 17:31
Autor: 

Danas je u hotelu „Palma” u Tivtu održana  II. edukativna radionica na temu Safe, Smart & Sustainable – Tivat Piloting “Green Destinations”, u organizaciji Turističke organizacije Općine  Tivat.  Ova radionica je, kao i radionica održana u mjesecu lipnju, dio procesa pozicioniranja Tivta kao destinacije za dobivanje certifikata „zelene destinacije”. Ovog puta fokus je usmjeren na upoznavanje privatnog sektora sa certifikacijom i aktivnostima u narednom periodu.

Konsultantica Turističke organizacije Tivat na  spomenutom procesu, Kirsi Hyvaerinen je, nakon uvodne riječi direktorice TO Tivat Danice Banjević, kroz kratak osvrt upoznala sve prisutne s programom radionice. Teme radionice bile su:

- Gastronomsko nasljeđe kao novi vid turističke ponude – CUHaCHA projekat

- EU Ecolabel certifikacija smještajnih kapaciteta: Zašto i kako – Beneficije i marketing

- Travelife certifikacija

- Green Travel Seal za mala i srednja poduzeća

- Trendovi i očekivanja u načinu života i putovanjima nakon COVID-19

- Klimatska kriza i kako bi svi od institucija do pojedinaca mogli utjecati na smanjenje CO2 otiska

- Prioritetne aktivnosti u narednih 6 do 12 mjeseci

Predstavnica Sekretarijata za turizam i poduzetništvo Općine Tivat Ivona Petrović govorila je u okviru radionice o unaprjeđenju održivog turizma kroz kulinarsku baštinu – CHUaCHA projekt, koji će se realizirati  tijekom naredne dvije godine. Govornik na radionici je bio i gospodin Michael Bader, licencirani revizor za EU Ecolabel i vlasnik apartmana „Utjeha” u Baru. Gospodin Bader je podijelio svoje iskustvo i dao smjernice prisutnim izdavaocima privatnog smještaja na koji način je moguće dobiti EU Ecolabel certifikat i na taj način podići ekološku svijest i unaprijediti svoju ponudu. On je istakao prednosti za izdavaoce privatnog smještaja kroz uštedu troškova, bolji imidž i marketing. Također je prikazom statističkih podataka predstavio koliki broj turista bira objekte upravo zbog certifikacije. Gospodin Bader je naglasio da sama tabla nije garancija da će izdavalac privući više gostiju, već izdavaoci moraju konstantno ulagati u marketinške aktivnosti.

Nakon prezentacije kroz diskusiju su se rezimirale sugestije radne grupe prve radionice, a govorilo se i o prioritetnim aktivnostima za Tivat u narednih 6 do 12 mjeseci kroz kriterije Green Destinations i GSTC (Globalni savjet za održivi turizam).