Održana manifestacije ,,Gondola ljubavi i mira“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. kolovoza 2019. - 8:51
Autor: 

Na plažnom baru ,,Smokvica“, najsjevernijoj uvali Bokokotorskog zaljeva, u Risnu je 6.8., održana manifestacija ,,Gondola ljubavi i mira“. Kao i prethodnih godina, na dan sjećanja na nedužne žrtve stradanja u Hirošimi, kapetan Mihailo Ognjenović idejni tvorac događaja, je okupio brojne Rišnjane i turiste, koji nisu krili oduševljenje programom, koji se sastojao iz nekoliko segmenata. Posjetitelji su mogli vidjeti dokumentarnu izložbu pod nazivom ,,Park mira“ povodom 74 godine od bombardiranja Hirošime, porinuta je gondola stara 65 godina s dva mlada para, a u glazbenom dijelu goste je zabavljao sastav ,,Duo Kapetani“ iz Herceg Novog. Na početku programa, koji je počeo u 18.30h  nakon zalaska sunca, prisutne je pozdravila Marina Dulović koja je istakla: ,,Posebno želim da zahvalim Mihailu Ognjenoviću koji je inicijator ovog skupa i idejni tvorac, koji nas okuplja i koji na svoj način upotpunjuje kulturnu i turističku ponudu Risna, kao i pokrovitelju, Turističkoj organizaciji Kotor, na čelu sa Anom Nives Radović, čijim razumijevanjem je sve ovo i realizovano. Večeras smo ovdje i na ovom mjestu da izrazimo sjećanje i žaljenje na nemile događaje koji su se desili 6 avgusta 1945 godine, kao i sa željom da uputimo poruke mira cijelom svijetu, sa jasnim ciljem da se u budućnosti ništa slično nikada ne ponovi.“

Kapetan Mihailo Ognjenović se obratio prisutnima i istakao:,, Kada sam ja kao mlad momak otišao u Svijet, nisam mogao ni slutiti da će taj isti za mene nepoznati Svijet, dolaziti u moj mali Risan i diviti se našoj kulturnoj prošlosti kao što su Rimski mozaici u Risnu. Posebno to ističem jer tamo rade vrlo ljubazni i profesionalni mladi ljudi koji vas prvo pitaju na kom jeziku želite da vas provedemo kroz priču o našoj prošlosti. Večeras ne želim da govorim o nemilim događajima i mojoj posjeti Hirošimi, već želim da gledamo u budućnost i da gondola koja je okupila i vezala mnoge parove i večeras bude ,,sretne ruke“ za one koji uspiju da zaplove u njoj. Mnogima je donijela sreću i ja sam veoma sretan što je moja gondola postala jedan od simbola Risna. Moji sugrađani su ovu gondolu koristili za obavljanje raznih poslova u Kotoru, Tivtu i drugim mjestima Boke Kotorske, a ubrzo se pokazalo da ona spaja zaljubljene . Mnogi su se na njoj upoznali , a zatim i vjenčali. Morao sam da pravim spiskove za parove a dešavalo se da se na red za gondolu čeka i po desetak dana.“ Prisjetio se detalja kada je bio zapovjednik broda „Zvir“  daleke 1968. godine, i na putu od New Yorka prema Rijeci upoznao ženu koja je svog bračnog druga srela upravo u Risnu na njegovoj gondoli.

Uz prijatnu glazbu mediteranskog zvuka, druženje je nastavljeno do kasno u noć, a brojni posjetitelji nisu krili oduševljenje  i zahvalnost za dobru  namjeru, domaćinu ovog događaja, kapetanu Mihailu Ognjenoviću.