Održana promocija monografije " Tivat kroz stoljeća - mjesto kmetova i gospodara"

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. studenog 2015. - 10:32
Autor: 

Sinoć je u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat održana promocija  II. izdanja monografije "Tivat kroz stoljeća - mjesto kmetova i gospodara", autorice Anite Mažibradić. Nedavno je u Donjoj Lastvi održana promocija I. izdanja, a zainteresiranost za knjigu je bila tolika velika da tiskanje još jednog izdanja je bilo neizbježno.

Na početku večeri nazočne je pozdravila Ana Vuksanović, tajnica HNV- a, koja je izrazila zahvalnost Općini i Hrvatskom nacionalnom vijeću koji su ostvarili uspješnu suradnju.

Predsjednik Općine Tivat,  gospodin Ivan  Novosel izrazio je zadovoljstvo što je Općina sudjelovala u ovom projektu, jer predstavlja značajan doprinos kulturi i rasvjetljavanju prošlosti Tivta.

O knjizi je  prof. dr. sc. Vanda Babić, koja je sudjelovala i na promociji održanoj u Donjoj Lastvi prije dva mjeseca izrazila zadovoljstvom zbog tiskanja i II. izdanja: „Ako je neka knjiga doživjela svoje   II. izdanje u nepuna dva mjeseca   to znači stvarno puno. Sasvim je prirodno voljeti svoj kućni prag. Tako je i Tivćanka, gospođa Mažibradić, svojem gradu podarila skicu, nacrt, sliku Tivta od najranijih vremena do danas. Ovdje nas veže ljubav prema Tivtu koji je, od nekad plemićkog omiljenog ladanskog područja izrastao u modensko ljetovalište, s obrisima ljetnikovaca i kula koje danas žive kao ljetne pozornice i bivaju prepoznate kao autohtoni izraz grada. S druge strane, hrvatski autohtoni tivatski puk je na svoj način gradio Tivat utkajući u njega maslinu, lozu, šipak, rogač, običaje i priče, vjerske obrede i slavlja za Antunovo, Šimundan, Rokovdan ili krsna imena koja svaka autohtona hrvatska obitelj, ovisno o podrijetlu, slavi“.

Nakon prof. dr.sc. Vande Babić nazočnima se obratila i mr. Marija Mihaliček : „Susret sa knjigom koja se bavi zavičajnom prošlošću uvijek izaziva znatiželju, a i posebnu emociju. Tako je bilo na promociji u Donjoj Lastvi, a interes za ovom knjigom i dalje raste za ovom knjigom o čemu svjedoči i ovo novo dopunjeno izdanje. Monografsko izdanje Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“ , autorke Anite Mažibradič zadire u život dalekih stoljeća, u život ovog predjela i trajanja koje je imao svoje zakonitosti trajanja i kroz sve povijesne epohe koje su i na ovom dijelu Boke kotorske ostavili svoje tragove“. Povjesničarka Mihaliček je također istakla da ova knjiga posredno, nenametljivo i dobronamjerno ukazuje na odnos prema vlastitoj kulturno – povijesnoj baštini.

Na kraju večeri nazočne je pozdravila i sama autorica koja je rekla da  je knjigu  intimno posvetila svom ocu, a ovo izdanje u mislima posvećuje svima koji su knjigu primili toplo i  sa zanimanjem. Autorica je istakla koliko joj znači što je povijesno Tivat približila svima koji nisu dovoljno poznavali povijest Tivta, a ova im knjiga sada pruža mogućnost nekih novih saznanja i povijesnih činjenica koje moramo čuvati  od zaborava za buduće naraštaje.

Među nazočnima su bili i predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, predsjednik OOHGI- ja Tivat Ilija Janović, predsjednik SO Tivat Krsto Bošković, mr. sc. Vladan Lalović, savjetnik u Ministarstvu  nauke Crne Gore, kao i mnogobrojni iz kulturnog,  političkog i javnog života.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je klapa „Veterani vazda mladi“.

Besplatne primjerke  knjiga možete potražiti u Tajništvu HNV – a.