Održana sjednica MMO-a i posjet HNV-u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. rujna 2018. - 14:16
Autor: 

Jučer je u Podgorici održana treća sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je gospodin Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a crnogorsko izaslanstvo g. Valon Dasharami, v.d. tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore i predsjedatelj crnogorskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Na trećoj sjednici Međuvladinog mješovitog odbora predstavnici obje države razgovarali su o temama, koje iziskuju unaprjeđenje, položaj i zaštitu nacionalnog i kulturnog identiteta manjinskih naroda. Također, na sjednici su se osvrnuli na teme koje se odnose na poboljšanje kvalitete života hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Izaslanstvo iz Hrvatske je tijekom boravka posjetilo kotorskog biskupa monsinjora Iliju Janjića te su imali priliku vidjeti katedralu sv. Tripuna i ostale znamenitosti grada Kotora. Nakon Kotora posjetili su Općinu Tivat i s predsjednikom Općine gospodinom Sinišom Kusovcem razgovarali o temama vezanim za hrvatsku manjinu i suradnji između dviju država. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković je, prilikom posjeta HNV-u, gospodina Milasa i suradnike upoznao s dosadašnjim realiziranim projektima, kao i onim budućim te je izražena potpora hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori. Profesorica hrvatske nastave u Crnoj Gori Brankica Vrbat je nazočnima govorila o učenicima, nastavi i planovima za naredni period. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj gospođa Marija Mihaliček je predstavila Ogranak te izrazila želju da suradnja s Hrvatskom bude na zadovoljavajućoj razini.

Veza s matičnom državom je neraskidiva te je tako i ovaj posjet još jedan dokaz unaprjeđenja i učvršćivanja veza s Republikom Hrvatskom.