Održana svečana proslava Dana državnosti Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. lipnja 2018. - 10:53
Autor: 

Svečana proslava povodom Dana državnosti  Republike Hrvatske održana je sinoć u Podgorici. Ovo je 27. obljetnica od obnove hrvatske neovisnosti. 

Na samom početku, poznata klapa „Kaše“ iz Dubrovnika je izvela  hrvatsku i crnogorsku himnu, te otpjevala i Odu radosti - himnu Europske unije, slaveći time petu obljetnicu članstva  Republike Hrvatske u Uniji.

Nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske  NJ. E. Veselko Grubišić, koji je izrazio zahvalnost   na gostoprimstvu i ljubaznosti crnogorskim institucijama i svim ljudima s kojima se imao prilike susreti od svog dolaska u Crnu Goru. „Danas obilježavamo 27. obljetnicu od obnove samostalne hrvatske državnosti; 9. obljetnicu članstva u NATO-u i petu godišnjicu članstva Hrvatske u EU. Članstvo u NATO-u i EU bila su naša dva najvažnija vanjskopolitička cilja“, kazao je Grubišić.

„Republika Hrvatska je u razdoblju od 27 godina postigla odličnu međunarodnu afirmaciju. Percepcija imidža Hrvatske je svakim danom sve bolja. Kombiniramo našu prošlost sa sadašnjim uspjesima u izgradnji hrvatskog identiteta. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU. Zamislite kako bi danas pisac prvog hrvatskog romana iz 1536. godine, Zadranin Petar Zoranić, bio sretan kada više ne bi imala smisla njegova kritika onima koji ne pišu hrvatskim jezikom, a glasila je: „Ah, ne pominju i ne haju jazika harvatskoga“, ističe Grubišić.

Veleposlanik Grubišić se osvrnuo i na Hrvatsku kao na zemlju koja je postigla iznimne svjetske sportske uspjehe, također na Istru kao najbolju maslinarsku regiju, kao i mnoge druge prepoznatljive kvalitete Republike Hrvatske. Također je istakao da gradnjom hrvatskog identiteta postižem bitnu prepoznatljivost, a da u toj gradnji sudjeluju i Hrvati izvan Domovine te da je bitno da taj identitet ne isključi prinos manjina  u hrvatskom identitetu, jer bi isti bio osiromašen.

„Često nam je najdraže uzimati one dijelove naše povijesti koji o nama lijepo govore, ali u svemu tome moramo imati mjeru. Crna Gora, nakon obnovljene državnosti, također gradi svoj vlastiti identitet koji je sve više prepoznatljiv i afirmativan. Dovoljno ste vi mudri da ćete ga znati nastaviti graditi, važno je samo da svi dionici društva pronađu pravu mjeru. S veseljem mogu potvrditi kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore vrlo sadržajni i intenzivni i to na svim područjima i razinama društva“, jasan je Grubišić. „Kažu kako se prijateljima može sve reći. Stoga, koristim ovu prigodu kako bih pohvalio Crnu Goru i njena nastojanja na putu približavanja EU. Mi smo vam kao angažirani prijatelji  susjedi pomagali u tom procesu puno puta. Siguran sam da ćemo nastaviti istim žarom“, poručio je prijateljskim tonom. 

Među brojnim uzvanicama sinoćnjoj proslavi nazočili su: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović , poslanik u Skupštini Crne gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović,  predstavnici hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predstavnici crnogorskog i inozemnog diplomatskog kora, predstavnici vjerskih institucija, kao i brojni prijatelji hrvatske zajednice.