Održana treća sjednica Skupštine Turističke organizacije Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. prosinca 2020. - 14:35
Autor: 

Deveta redovna sjednica aktualnog saziva Skupštine Turističke organizacije Tivat, a treća u ovoj godini, održana je danas u multimedijalnoj dvorani  Općine Tivat.

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, po funkciji predsjedavajući ovog organa, u svom se uvodnom izlaganju osvrnuo na ovogodišnju turističku sezonu i posljedice izazvane epidemijom koronavirusa. On je izrazio nadu da će turistički promet u narednoj godini biti bolji  te da neće doći do zatvaranja granica. “Imajući u vidu zahtjeve turista koji će prije svega, tražiti sigurne destinacije i manje objekte bez velikog broja turista, za očekivati je da će privatni smještaj i manji objekti realizovati puno bolji turistički promet u odnosu na ovu godinu”, istakao je Komnenović. Predsjednik Općine  je informirao članove Skupštine TO Tivat o planiranim aktivnostima koje će Općina Tivat realizirati  u narednom periodu, a odnose se na valorizaciju određenih dijelova grada i moguće investicije koje će upotpuniti turističku ponudu.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević upoznala je članove Skupštine s Programom rada i Financijskim planom za 2021. “Imajući u vidu posljedice pandemije COVID 19, koje će u velikoj mjeri uticati i na budžet TO u narednoj godini, ali i na zahtjeve i potrebe turista, TO Tivat planira da u 2021. realizuje nekoliko ključnih aktivnosti. Nadam se da će ove aktivnosti u narednim godinama biti dobra osnova za oporavak od posljedica krize i  da će doprinjeti daljem razvoju ponude grada”, naglasila je Banjević.

Nastavak procesa održivog upravljanja destinacijom kroz “Awarding and Certification Program” u okviru “Green Destinations”, rad na diverzifikaciji turističkog proizvoda, poticanje oporavka prometa kroz promociju Tivta putem digitalnih platformi i online kampanji, nastavak aktivnosti na organizaciji i podršci manifestacija koje će upotpuniti turističku ponudu grada – samo su dio spomenutih aktivnosti. Sve manifestacije bit će prilagođene novonastaloj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji.

Po podacima TO Tivat, do kraja septembra registriran  je pad dolazaka od 77%, dok procentualni pad u broju noćenja iznosi 75%. Direktorica Banjević je naglasila da su prihodi za prvih deset mjeseci 2020. za 59% manji u odnosu na isti period prošle godine. “Izvjestan je ukupan pad prihoda od 44% u odnosu na ostvareno u 2019., međutim tačne podatke imaćemo po finansijkom zatvaranju ove godine”, rekla je Banjević.

U pripremi je Pravilnik kojim će se definirati bliži kriterij i način dodjele sredstava za manifestacije. TO Tivat po prvi puta planira sprovesti anketu stanovništva, kako bi se čulo i njihovo mišljenje o turističkom razvoju, te prijedlozi za naredni period. Na današnjoj sjednici usvojen je prijedlog odluke o imenovanju člana Izvršnog odbora TO Tivat – Miloša Jeknića, a također je usvojen i prijedlog odluke o imenovanju člana i predsjednika Nadzornog odbora TO Tivat – Dejana Kandića.