Održana treća tribina u okviru ciklusa „Kotor 2020. − posljedice i oporavak nakon Covida – 19“

Time to read
4 minutes
Read so far

Subota, 25. srpnja 2020. - 8:59
Autor: 

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor u suradnji s JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković" Kotor / Gradskom bibliotekom i čitaonicom pokrenuo je ciklus tribina pod nazivom ,,Kotor 2020. − posljedice i oporavak nakon Covida - 19".

Treća tribina na temu: „Preduzetništvo na pauzi“ održana je jučer u crkvi sv. Pavla, s početkom u 11 sati. Sudionici su bili: Tamara Lompar, sekretarka Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, Krsto Dončić, vlasnik Kotorske suvenirnice, iz ugostiteljstva Dušan Samardžić i Tomislav Žegura, turistički vodič. Moderatorica tribine bila je Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor.

Na samom početku prisutne je pozdravila Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor. Ona je kazala da je navedeni ciklus tribina osmišljen sa željom, ciljem i idejom da razmislimo dobro o našoj budućnosti te da je sada pravo vrijeme da promislimo radimo li dobro i ispravno, i koji su načini da se oporavimo od ove pošasti koja nas je zadesila. Sekretarka je također napomenula da je Općine Kotor naklonjena našim ljudima, ljudima koji stvaraju i privređuju te da je ideja da skupa pronađu rješenja kako prevazići trenutnu krizu izazvanu Covidom-19. Također je navela da će nakon što se održe sve planirane tribine iz ovog ciklusa, biti objavljena jedna brošura koja će predstavljati pisani trag svih ideja, sugestija i zamisli iznijetih na navedenim skupovima. 

Nakon njenog uvodnog obraćanja, prisutne je pozdravila i moderatorica tribine Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor. Zamolila je prisutne da se što više uključe pitanjima i komentarima i da doprinesu današnjoj tribini. Ona je predstavila današnje govornike, a zatim je dala riječ sekretarki Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamari Lompar.

Gospođa Lompar je izrazila zadovoljstvo organiziranjem jedne ovakve tribine i kazala da je upravo ovo način da svi skupa dođemo do što boljih rješenja. Ona je započela izlaganje s podacima o registriranim privrednim subjektima u Općini Kotor za 2019. godinu. Po podacima dobivenim od strane Poreske uprave, aktivnih poslovnih subjekata ima 1349, više od 98% jesu mala poduzeća. Također, više od 99% su privatna poduzeća. Kada su u pitanju sektori, najviše je poduzeća u sektoru trgovine, usluga i smještaja, građevinarstva i nekretnina. Samostalnih djelatnika, poduzetnika koji su poreski obveznici kao što su odvjetnici, notari, zdravstveni radnici, taksisti i pružatelji nekih zanatskih usluga jeste 346. Ona je navela da je Općina Kotor već u dva navrata donijela set mjera za pomoć poduzetnicima u Kotoru, a da će se treći set mjera donijeti na sljedećem skupštinskom zasjedanju u utorak 28.7.2020. godine. “Moram da kažem da je jako važno da javni sektor i privatni sektor sarađuju, te da su vrata našeg sekretarijata uvijek otvorena da podržimo bilo koju kvalitetnu inicijativu, što možemo potvrditi i proteklim periodom od godinu dana gdje smo ostvarili značajnu saradnju sa kotorskim preduzetnicima”, navela je sekretarka Lompar.

Nakon njenog izlaganja, govorio je ugostitelj Dušan Samardžić, koji se ugostiteljstvom bavi već 30-ak godina. Izrazio je veliko zadovoljstvo što je pozvan na današnju tribinu da iznese probleme s kojim se suočavaju ugostitelji tijekom trajanja epidemije Covid-19. Kako je kazao, ugostiteljima Kotora je otvaranje granica u lipnju i prva tribina organizirana u ovom ciklusu dala nadu da će se ostvariti makar 50% uspjeha u odnosu na prošlu sezonu, kojim bi se zatvorili “repovi” od prošle zime i započela priprema za novu sezonu. Ipak njihovo trenutno poslovanje je na nekih 20/25%, a u restoranima koji su dominantniji, situacija je još dramatičnija. On je također naveo da je najveći problem radna snaga, jer ugostiteljski objekti nisu otpustili kuhare, pomoćne radnike, koji su im neophodni ukoliko bude ostvaren makar dio sezone, ali ukoliko do toga ne dođe, neizvjesno je na koji način će im biti plaćeno, jer prihoda nema. U razgovoru je također naveo da ugostitelji žele dobiti kredit od Investicionog razvojnog fonda, a da bi to dobili smatraju da im je neophodna garancija od strane Općine Kotor.

Krsto Dončić, vlasnik Kotorske suvenirnice, također je zahvalio organizatorima na pozivu, a zatim se osvrnuo na posljedice same krize. On je naveo da je najveći problem što se suvenirnice ne prepoznaju kao sektor turizma, već kao sektor trgovine, te da su im na taj način uskraćeni paketi mjera koji dobiva grana turizma. On je citirao Državnog sekretara MORT-a Damira Davidovića, koji je rekao da će Kotor biti najteže pogođen korona krizom, jer će ostati bez 650.000 turista koji su dolazili kruzerima i oko 500.000 izletnika koji su dolazili autobusima. Također je kazao da suvenirnice ne mogu računati na domaće goste, a inozemne gostiju je vrlo malo. “Naša firma koja posjeduje sedam suvenirnica, trenutno drži otvorene dvije, koje ostvaruju promet 97% manji nego prošle godine u istom periodu. Nedavno sam potpisao sedamdeset pet obrazaca M4 za prošlu godinu, što znači da smo imali toliko zaposlenih, a sada ih nemamo ni 20 i to je posljedica ove krize. Na republičkom nivou pokušava se naći model kako da se suvenirnice razvrstaju od ostalih trgovina”, kazao je gospodin Dončić. On je također naveo da je lokalna uprava imala itekako sluha i da je uvažila prijedloge pet suvenirnica koje su se obratile Općini Kotor pisanim putem s konkretnim prijedlozima. Njihovi prijedlozi su ušli u prvi i drugi paket mjera pomoći Općine, a nada se da će se usvojiti i treći paket mjera na skupštinskom zasjedanju zakazanom za utorak, 28. 7.

Posljednji sudionik tribine bio je Tomislav Žegura, koji je govorio o situaciji izazvanom Covidom-19 iz ugla turističkog vodiča. “Razmišljao sam sve ovo vrijeme o situaciji i šta će se desiti kad sve ovo prođe, jer mnoge stvari ne zavise od nas. Moram da kažem da mi se sviđa naziv tribine “Preduzetništvo na pauzi” jer i ja ovu trenutnu situaciju u turizmu upravo tako doživljavam”, rekao je gospodin Žegura. Kako je naveo  u njegovom slučaju sezona je trajala od početka ožujka do kraja studenog, a posljednjih pet godina 20% njegovih gostiju nisu bili turisti s kruzera i izletnički turisti, već turisti koji su ostajali po 7 i više dana. On smatra da nam je navedena situacija dala vrijeme da razmislimo kakav turizam mi zapravo želimo i što moramo da promijenimo i poboljšamo.

Nakon završenog izlaganja svih sudionika, započela je diskusija, a prisutni su davali svoje ideje i sugestije kako najbolje prevazići krizu uzrokovanu korona virusom. U diskusiji su sudjelovali: glazbenik Petar Bukilica, Slavenko Šućur, vlasnik Hostela “Old Town”, Nenad Đuričković, vlasnik Kafe bara “Cesare”, predstavnica Agencije “Alegra” iz Bara Lorena Kapetanović, gospodin Branko Krivokapić, Kotoranin koji živi dugi niz godina u inozemstvu...

Sljedeća tribina u okviru ciklusa “Kotor 2020 − posljedice i oporavak nakon Covida-19” održat će se u kolovozu na temu ,,Mentalno zdravlje – prioritet”.