Omaž Krstu Škanati u CZK Tivat

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. ožujka 2017. - 11:36
Autor: 

U četvrtak, 23. ožujka, Centar za kulturu Tivat u suradnji s Crnogorskom kinotekom iz Podgorice priređuje večer dokumentarnog filma posvećeno nedavno preminulom Tivćaninu, istaknutom jugoslavenskom filmskom redatelju Krstu Škanati.

Program pod nazivom OMAŽ KRSTU ŠKANATI održat će se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20h.

Ulaz je slobodan.

 

Rođen u Tivtu 1924. godine, Krsto Škanata je nakon Drugog svjetskog rata završio Filmski tehnikum. Bavio se  dokumentarnim filmom. Živio je i stvarao u Beogradu, gdje je i preminuo 18.februara ove godine. U karijeri dugoj 40 godina režirao je preko 40 dokumentarnih filmova, među kojima su mnogi ušli u antologije dokumentarnog žanra. Publika u Tivtu će imati priliku pogledati sljedeća njegova ostvarenja:

“12.meseci zime” (1983. 72 min.), kao i ciklus kratkih dokumentarnih filmova “Prvi padež Čovjek” (1964, 14 min.), “Ratniče, voljno!” (1966. 20 min.) “Odričem se svijeta” (1965. 14 min.), “Nostalgija vampira” (1968. 17 min).

 

“Ljudi govore u Škanatinim filmovima, ali ne samo rečima i rečenicama. Još više i sugestivnije govore oni svojim ćutanjem, pogledom, izrazima lica, zamuckivanjem, čitavom fizionomijom koju je na njima izbrazdalo dleto privatne i kolektivne istorije. Kao dokumenti prošlog vremena, Škanatinadela nesumnjivo su vrednija od većine današnjih pisanih istorija ..” - Srđan Vučinić, filmski i književni kritičar