Otvaranje drugog Festivala plesnog teatra u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. srpnja 2019. - 8:36
Autor: 

U petak,  12.7.,  s početkom u 21:30 sati, na Ljetnoj pozornici Centra za kulturu Tivat  bit će otvoren drugi u izvođenju “Balkan Dance Project-a” iz Beograda i  HKN “Ivan Pl. Zajc” iz Rijeke.

U okviru večeri pod nazivom PLESNI TRIPTIH, bit će izvedene koreografije:

• Sablazan u dolini Svetog Florijana, koreograf Aleksandar Ilić

• Bolero, koreograf Andonis Foniadakis

• Što te nema, koreograf Igor Kiro

Selektorica Festivala, Jelena Kajgo predstavlja Plesni triptih Balkan Dance:

“Počeće radom srpskog koreografa Aleksandra Ilića, soliste Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Sablazan u dolini Svetog Florijana, vizuelno je uzbudljivo ostvarenje koje plesnim jezikom govori o ljudskom licemerju i nemoralu. Šta se dešava kada u rajsku dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od traganja za smislom života, bane Sablazan. Sablazan sva od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova..., kao tektonska kataklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu, tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. U svojoj nevelikoj satiri Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu bedu društvenog licemerja i dvojnog morala.  Drugi plesni komad inventivno je delo priznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, u izvođenju igrača Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivan Zajc iz Rijeke. “Uz ritmove čuvenog Bolera Morisa Ravela pet igrača na trambolinama dočaraće publici iskonsku snagu i ekstatičnost tela u vazduhu. Od Bezara naovamo, Bolero inspirise koreografe, svojom originalnoscu i repetativnoscu, do transa.”

Triptih Balkan dance upoznat će publiku i s radom poznatog makedonskog koreografa Igora Kirova, direktora Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, čiji atraktivan plesni stil, inspiriran bosanskim melosom i sevdalinkom, odiše skladom i lakoćom pokreta u koreografiji “Što te nema”.

Ovo će biti prvo od pet večeri festivala, a ostali programi su na repertoaru 15., 17., 22. 7. i 10. 8. 2019.

Rezervacije i kupovinu karata možete obaviti putem poziva na telefon 069342799, ili na blagajni Ljetne pozornice , radnim danima u periodu od 10-12h i od 19-22h.