Otvoren V. svjetski festival hrvatske književnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. studenog 2023. - 10:26
Autor: 

Peti svjetski festival hrvatske književnosti o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću te odnosu Hrvatske prema njima otvoren je u srijedu u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Pozdravne govore održali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednica DHK-a Hrvojka Mihanović Salopek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić.

Na festivalu sudjeluju književnici hrvatskih korijena s Novoga Zelanda Tanya Unkovich (Tanja Unković) i Nina Nola, iz BiH hrvatski književnici Mijo Tokić i Darko Juka, iz Bačke Darko Baštovanović, iz Molisea Francesca Sammartino te iz Makedonije Ljerka Toth Naumova.

Ljerka Tot Naumova ocijenila je da je u Sjevernoj Makedoniji teško tiskati knjigu na hrvatskom jeziku te dodala da im u književnom radu pomaže Ured za suradnju s Hrvatima izvan domovine.

Naglasila je da međudržavni sporazum između Hrvatske i Sjeverne Makedonije omogućuje produbljenje suradnje između sjevernomakedonske manjine u Hrvatskoj i Hrvata.

Mijo Tokić postavio je problem hrvatskoga jezika i odnosa prema bošnjačkom i srpskom jeziku.

U raspravi je postavljeno pitanje odnosa organskih idioma i i standardnoga jezika te je ustvrđeno da je bošnjački jezik u podlozi istovjetan hrvatskom, ali da mu je pretežit dio leksičke nadgradnja srpski i iz orijentalnih jezika.

 Iz austrijskoga i slovačkog Gradišća sudjeluju hrvatski književnici Jurica Čenar, Robert Hajszan, Radoslav Jankovič, Kristian Maschakan, Mijo Karagić, a iz Mađarske dolazi Antun Vidić.

S naglaskom na hrvatskom doprinosu kulturi u Crnoj Gori, od kulture svakodnevnoga življenja do vrhunskih ostvarenja u hrvatskomu jeziku, književnosti, glazbi, slikarstvu, arhitekturi te vjerskom životu, brodogradnji, pomorstvu govorit će Dejan Turza iz Sutomore (Svebarje), Milica Kovačević iz Špiča (Svebarje) te Neven Staničić, Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković iz Tivta (Boka kotorska) i Miroslav Sindik iz Kotora (Boka kotorska).

O Hrvatima u Crnoj Gori govorit će i stručnjaci iz Hrvatske: Sanja Vulić, Slobodan Prosperov Novak, Domagoj Vidović, Milan Bošnjak, Roko Mišetić, Vanda Babić Galić i Ivo Škanata.

Festival traje do 17. studenoga, a osim u Matici hrvatskoj, održava se u Društvu hrvatskih književnika i Hrvatskoj matici iseljenika.

Izvor: Hina