Otvorena izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 18. svibnja 2019. - 9:01
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo dopis Ministarstva kulture povodom sinoćnjeg otvaranja izložbe "Bokeljska mornarica Kotor - 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture".

"Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore, večeras je u Ministarstvu kulture na Cetinju otovrena izložba "Bokeljska mornarica Kotor - 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture". Izložba predstavlja rezultat saradnje Ministarstva kulture, Bokeljske mornarice, Pomorskog muzeja, Opštine Kotor, Biskupije Kotor, Državnog arhiva Crne Gore - Istorijski arhiv Kotor i OJU Muzeji Kotor. Pomenute institucije formirale su Odbor za obilježavanje 1210 godina Bokeljske mornarice, kako bi ovaj jubilej dobio pažnju kakvu zavređuje, a ova izložba predstavlja jednu od planiranih aktivnosti Odbora.

Izložbu je otvorio potredsjednik Vlade Crne Gore i ministar pravde, Zoran Pažin, koji je tom prilikom istakao da je riječ o izuzetno reprezentativnoj izložbi koja prikazuje segmente bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa Bokeljske mornarice. „Ovako duge tradicije, poput Bokeljske mornarice, koje se broje vjekovima, pa čak i milenijumima, po svojoj prirodi teže da potisnu manje jubileje. No, dobro znamo koliko novih izazova nosi svaka godina i koliko pritisaka na nematerijalno nasljeđe čini globalizacija. Samo očuvanjem lokalnih zajednica, podršci njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti možemo očuvati i prenositi dalje. Iz tog razloga smatram izuzetno važnim slaviti svaki njen jubilej, a inicijative koje dolaze od samih predstavnika lokalne zajednice, u ovom slučaju organizacije Bokeljska mornarica, tretirati sa posebnom pažnjom”, istakao je Pažin.

Na otvaranju izložbe govorili su i direktor Pomorskog muzeja, Andro Radulović i admiral Bokeljske mornarice, Antun Sbutega.

Admiral Bokeljske mornarice je posebno naglasio da je uvjeren da će izložba i katalog koji je prati značajno doprinijeti boljem razumijevanju i promovisanju ovog kulturnog dobra. On je takođe podsjetio da je „Crna Gora, kako se često s pravom ističe, multietnička, multivjerska i multikulturna država. Ona je, iako mala, jedan složeni mozaik sastavljen od brojnih različitih djelova i važno je, da bi mozaik kao cjelina bio skladan, da svaki njegov dio bude adekvatno valorizovan i dobije pravo mjesto. Bokeljska mornarica je jedan od djelova toga mozaika i njena afirmacija u Crnoj Gori, koja ju je proglasila nematerijalnim kulturnim dobrom prije šest godina, a prošle godine kandidovala na Listu UNESCO, kao i afirmacija na  međunarodnom planu su važne, ne samo za Mornaricu.“

Ukazujući na vrijednosti Bokeljske mornarice za Kotor i za Boku, Andro Radulović je istakao da nije slučajno što je krajem 19. vijeka ideja o osnivanju ustanove koja bi sistematski prikupljala, čuvala i prezentovala materijalna svjedočanstva o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke, potekla upravo od Mornarice. Prikupljanje predmeta koji su u vezi s Mornaricom i pomorstvom Boke započeto je početkom 20. vijeka upravo u palati Grgurina u kojoj je danas i smješten Pomorski muzej, nastao iz legata Bokeljske mornarice. “Protekom vremena, sa burnim dešavanjima koji su potresali Boku, privlačnu i neodoljivu, strateški – geografski idealno postavljenu, okrenutu oduvjek moru i pomorstvu, podjednako su doticali i naše udruženje mornara Kotora, odnosno Bokeljsku mornaricu. Kako Boka, tako je i mornarica odoljevala, istrajno opstajala i održavala svoj kontinuitet. Danas, u obliku memorijalnog tijela, djeluje ništa manje i ne manje ozbiljno od vremena za nama. Naravno sa drugim i ponovo veoma ozbiljnim zadatkom”, istakao je Radulović.

Prije otvaranja izložbe, na Dvorskom trgu na Cetinju, nastupio je Glavni odred Bokeljske mornarice, koji je uz pratnju Gradske muzike Kotor i počasnu paljbu, predao raport ministru kulture, Aleksandru Bogdanoviću. Nakon toga je Bokeljska mornarica otplesala svoje tradicionalno Kolo".