Otvorena izložba “Dikine kolane i borše” Dijane Dike Saveljić

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. rujna 2020. - 8:34
Autor: 

Izložba unikatnog nakita i ukrasnih torbi Dijane Dike Saveljić „Dikine kolane i borše“, koju je Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor organizirala  u suradnji sau lokalnom zajednicom, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu. Ovo je treća samostalna izložba Dijane Saveljić, koja radi pod brendom “Aspida”, a njezin ručno rađeni nakit uglavnom je sačinjen od staklenih perli, poludragog kamena, cirkona, kože i drugih materijala. Ravnateljica  OJU “Muzeji” Kotor mr. Slađana Mijanović istakla je kako je potrebno podržati ljude koji nam u suptilnom umjetničkom stvaranju nesebično daju sebe te kako je kazala, svojim djelom svijet čine i boljim i ljepšim i dražim.

“Među njima je Dijana Dika Saveljić, nenametljiva, ali svoja, autorka čije vješte i vrijedne ruke mjere nove dimenzije i stvaraju novi svijet nakita i ukrasa. Drago mi je što Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor uspijeva da u lokalnoj zajednici javno prepozna i podrži one čije znanje i umijeće ovakvim izložbama postaje vrijednost svih nas”, kazala je Mijanović.

Aleksandra Simeunović, povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica u Muzeju grada Perasta, otvarajući izložbu, govorila je o nakitu kao ljudskoj potrebi za određenim isticanjem.

“Nema tačnih podataka otkada datira umjetnost izrade nakita, ali stručnjaci koji se time bave kažu da je potreba ljudi za ukrašavanjem nastala kada i ljudska vrsta. Da se na neki način istaknu, da li iz religioznih razloga, pokazivanja društvenog statusa ili umijeća i kreativnosti pri izradi nakita. Kratka i jasna definicija nakita jeste da su to svi dodaci koji se dodaju na odjeću ili stavljaju na tijelo iz religioznih ili ukrasnih svrha”, objasnila je Simeunović.

Dijana Saveljić zahvalila je svima koji su sudjelovali  u organizaciji izložbe, dok je moderatorica programa ispred Galerije solidarnosti bila Mileva Mršić.