Otvorena izložba Filipa Popovića u sklopu projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. lipnja 2019. - 9:34
Autor: 

Sinoć je u Muzeju Zbirke pomorskog nasljeđa otvorena izložba fotografija mladog snimatelja i fotografa Filipa Popovića, koja se održava u sklopu  kulturno – edukativnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata.

Ovaj projekt održava se s namjerom edukacije, jačanja prijateljstva i povjerenja. Raznim kulturnim događajima, edukativnim predavanjima i razmjenama iskustava i znanja, već drugu godinu zaredom razmjenjujemo elemente kulturne baštine i suživota bokeljskih Hrvata Crne Gore i Hrvatske. Projekt je pokrenuo Toni Dabinović, koji porijeklo vuče iz dobrotske obitelji Dabinović, a u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore te Hrvatskom bratovštinom Bokeljska mornarica 809 Rijeka. Ovaj događaj održava se pod visokim pokroviteljstvima predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Generalni partner je HEP, pokrovitelj Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, a partneri su Porto Montenegro, hotel Regent Porto Montenegro te Općina Tivat. 

Sinoć smo imali priliku uživati u premijernoj izložbi mladog zagrebačkog snimatelja i fotografa, koji je svojim objektivom uhvatio naizgled obična mjesta rodnog grada i ovjekovječio ih u izložbi fotografija pod nazivom ''Razglednica iz Zagreba''. Pothodnik Savskog mosta, Glavni  kolodvor ili Ilica samo su neka od prepoznatljivih zagrebačkih mjesta koje Popović predstavlja na  novi način.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, koji je istakao: „Projekt nastaje tragom dobrih međudržavnih odnosa, a bokeljski Hrvati su slijedom svojih migracija najviše odlazili u svoju matičnu državu – Republiku Hrvatsku; postajali njeni građani, a mi koji smo ostali nastavljamo svoj etnički, kulturni i svaki drugi život u Crnoj Gori kao njeni građani“. Deković se također osvrnuo na gostovanje ansambla „Lado“ prošle godine, čijim je nastupom započeo projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“.

Autor izložbe Filip Popović je izrazio zahvalnost dolaskom u Boku i sudjelovanjem u ovom projektu, zajedno sa svojom suradnicom Suzanom Arslani.

Izložbi su nazočili izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske; zastupnica u Hrvatskome saboru, gđa. Sanja Putica, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, mr. sc.  Veselko Grubišić, kao i zastupnik u Skupštini Crne Gore, Adrijan Vuksanović. Događaju je nazočila i direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.