Otvorena izložba fotografija „Tradicija – Sjećanja na Bokeljske noći“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. kolovoza 2020. - 13:41
Autor: 

Izložba fotografija ukrašenih barki s Bokeljskih noći, pod nazivom „Tradicija – Sjećanja na Bokeljske noći“ otvorena je danas u bašti kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

U ime organizatora, prisutnima se obratila Tatjana Miljenović, direktorica Kulturnog centra i između ostalog kazala da je  „Bokeljska noć vjekovima unazad  fešta nad feštama, kruna svih manifestacija u Boki, a 2014. godine proglašena je za nematerijalno kulturno dobro od nacionalnog značaja“.

„Tradiciju Bokeljskih noći, defilea dekorisanih barki uz iluminaciju okolnih brda, prekinuo je prvo Prvi svjetski rat, ali su volja, sposobnost i mašta njihovih kreatora preživjeli sve te tmurne godine.  Ove godine, prema preporukama NKT-a i Vlade Crne Gore, a u cilju borbe protiv virusa COVID 19, Bokeljske noći će biti, ali na nešto drugačiji način, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, najavila je ona.

Otvarajući izložbu, Miljenović je izjavila da je ideja potekla od gospodina  Ilka Marovića,    koji je prvi nastup na akva pozornici imao davne 1959.g. kao sedmogodišnjak.

Pored njegovih radova, izloženo je   četrdesetak fotografija pobjedničkih barki kotorskih meštara: Miodraga Milovanovića, Marka Ševaljevića, Zvjezdana Šantića i drugih.