Otvorena izložba i prikazan film o Cati Dujšin Ribar

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. studenog 2023. - 10:50
Autor: 

Sinoć je u Galeriji solidarnosti u Kotoru održan program „Ljubav bez početka i kraja“, otvaranje multimedijalne izložbe slika Cate Dujšin Ribar i premijera dokumentarnog filma o životu i djelu ove slikarice, redatelja Dušana Vulekovića. Postavku čine  slike iz legata Cate Dujšin Ribar i niz njenih pisama i fotografija u privatnom vlasništvu.

 

Na početku, prisutne je  pozdravila galeristica  Mileva Mršić:,,Večeras smo ovdje da Kotoru iznova predstavljamo „Ljubav bez početka i kraja“, ljubav Cate Dujšin Ribar prema Kotoru i Boki,  kroz slike iz njenog legata, koje sa ponosom čuvamo i koje su nedavno prošle kroz proces konzervacije, ali i dio njenih pisama i fotografija u privatnom vlasništvu. Podsjetimo, Cata Dujšin Ribar bila je jugoslovenska slikarka i pjesnikinja, rođena je u Trogiru 1897.godine. Njen otac, Vjekoslav Gattin, bio je carinski činovnik koji je službovao u Kotoru, pa je ona do svoje šesnaeste godine živjela u našem gradu, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Slikarstvo Cate Dujšin Ribar   izraz  je ekspresionističkog stila,  koji je najbliži njenom poetskom doživljaju realnosti u kojem se smjenjuju lirsko i dramatično. Legat Cate Dujšin Ribar gradu  Kotoru uglavnom se sastoji od živopisnih ulja na platnu sa motivima iz Boke kotorske i Crne Gore“.

Gospođa Mršić je istakla kako je u pripremi i monografija posvećenu stvaralaštvu Cate Dujšin Ribar, a izrazila je veliku zahvalnost  slikarici -restauratorici  i konzervatorici  gospođi Jasminki  Grgurević, kao  i gospođi Nadeždi Nadi Radović, koja je za potrebe izložbe ustupila fotografije i dio svoje prepiske sa Catom.

Premijerno je prikazan dokumentarni film o životu i djelu Cate Dujšin Ribar, redatelja Dušana Vulekovića.