„Otvorena srca dolazim među vas“

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 27. travnja 2021. - 15:33
Autor: 

Svečano misno slavlje povodom ustoličenja novog kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje održano je danas u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, na blagdan bl. Ozane Kotorske.

Nazočne je pozdravio barski nadbiskup i dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj: „Danas, na blagdan bl. Ozane svete suzaštitnice grada i biskupije, i u ozračju nedjelje Dobroga Pastira, Kotorske biskupija dobiva svog novog pastira, novog biskupa. Dragi biskupe Ivane, prema onim podacima koji su nam dostupni i djelomično poznati, Ti si 91. biskup ove biskupije i deseti koji nosiš ime sv. Ivana – apostola i evanđelista.“

„Posebna je simbolika ovog biskupskog štapa slavnih Zmajevića koji su ga prije više stoljeća oporukom bili namijenili Barskim nadbiskupima: preko Venecije, Zadra i Pule, usred povijesnih previranja i nedaća, svoje stalno mjesto  pronašao je u Kotoru i nikad nije stigao do Bara, sve do prije 19 mjeseci kada sam kao barski nadbiskup na upravljanje primio ovu biskupiju u svojstvu apostolskog administratora: sada ga predajem sretan što je ova mjesna crkva, bogata velikanima vjere, duha i kulture, dobila pastira kojeg je strpljivo čekala i kojeg zaslužuje“, kazao je nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.

Uslijedio je obred ustoličenja pokazivanjem Papine bule na latinskom jeziku, koju su pročitali savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

Predajom biskupskoga štapa mons. Štironja preuzeo je službu kotorskoga biskupa te je nastavljeno euharistijsko slavlje.

U svojoj propovijedi, mons. Ivan Štironja ukazao je na važnost suživota i tolerancije, koju trebamo njegovati svi mi pojedinačno, bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadamo: „Ljubav je više od tolerancije. Da, braćo i sestre, bez te evanđeoske i božanske ljubavi i toga božanskoga zajedništva nema ni zemaljskoga života ni suživota. Bez obzira radi li se o kršćaninu Istoka ili Zapada, radi li se o tradicionalnom ili reformiranom kršćanstvu, islamu ili budizmu, bez obzira na to je li netko vjernik ili nije, ateist ili agnostik, svejedno kojoj vjeri, religiji ili naciji pripadali, ljudi moraju živjeti zajedno ne samo u trpnji podnoseći jedni druge nego nesebično ljubeći jedni druge. Bog nas poziva i uči životu u ljubavi; dok nas svijet uči suživotu u toleranciji – podnošenju. Prepoznajemo li razliku između ljubavi i tolerancije? Ako ne prepoznajemo, pogledajmo nebo i zemlju. Eto, tolika je razlika“.

Mons. Ivan Štironja je na samom kraju propovijedi dao odgovor na pitanje koji je program i koji su planovi novoga kotorskog biskupa: „Već odgovorih, a mogu još jednom ponoviti. Taj čudesni program i plan glasi: Ljubi Boga svim srcem svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom a bližnjega svoga kao sebe samoga! Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo meni i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program, ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za desetljeća, stoljeća, za vječnost. Svatko od nas osobno najbolje znade dokle je stigao u ostvarivanju toga programa. Nazvah ga čudesnim programom. Zašto? Čudesnost ovoga programa jest u tomu što ga možemo početi od zadnje točke, od srednje ili od prve, danas ili sutra. Odakle god počeli, uvijek smo na tragu jedne te iste Ljubavi, one istinske izvorne ljubavi Boga, oca svih ljudi. Ključ je jednostavan. Ne odlagati za sutra, ne čekati da počne netko drugi. Ja to trebam početi, i to danas, već sada. Blago onomu tko ljubav Boga – Oca ugradi u svoj život, u svoju obitelj, narod i zemlju. Želim i od Boga molim svima, skladan život i suživot, utemeljen na divnim melodijama Božje ljubavi. Amen“.

Na kraju svečanosti mons. Ivan Štironja se ponovno obratio nazočnima riječima zahvale: „Dopustite mi da na kraju ove svečanosti u najkraćim mogućim crtama kažem veliko i od srca hvala: ponajprije hvala dragom Bogu na ovom danu i nebeskom daru; hvala papi Franji i njegovim suradnicima, Apostolskoj nuncijaturi. Hvala poštovanim nadbiskupima: Marinu, Stanislavu, Rroku, Đuri, Draženu, Mati, Tomi i Zefu, biskupima: Dodu, Simonu i Iliji, vama braćo svećenici, redovnici i redovnice, vjernici, svima vama koji ste molitvom, mislima, dobrim željama i čestitkama danas ovdje s nama, u katedrali ili preko medija, svejedno: s područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i šire. Posebni pozdrav i zahvala predstavnicima Pravoslavne crkve, preosvećenim vladikama Joanikiju i Dimitriju s pratiteljima, kao i predstavnicima drugih vjerskih zajednica, izaslaniku predsjednika Crne Gore, izaslanici predsjednika Vlade, predsjedniku Skupštine g. Bečiću, veleposlaniku RH i generalnoj konzulici, gradonačelniku g. Jokiću i ostalim gradonačelnicima s područja Kotorske biskupije, svim predstavnicima državnih i gradskih vlasti, političkog, društvenog, akademskog života Crne Gore te građanskim i političkim udrugama Hrvata Boke i Crne Gore. Hvala mojoj obitelji, prijateljima, svima onima koje mi je Bog stavio na put, od trenutka kada sam po svojim roditeljima, sada pokojnima Anici i Stojanu, došao na ovaj svijet, preko odrastanja, školovanja, svećeničkog djelovanja do današnjega dana. Hvala svima koji su se organizacijski ugradili u pripreme današnje svečanosti: Od nadbiskupa administratora sa suradnicima: kancelarom, tajnikom, konzultorima, ostalim svećenicima, redovništvu i laicima ove mjesne Crkve. Posebna zahvala današnjim govornicima, i svima onima u čije su ime govorili: nadbiskup Rroku na početku, nadbiskupu Marinu, don Željku i gospodinu Slavku. Hvala medijima koji su popratili ovu svečanost, gosp. Mišelu, RTV Herceg Bosne, TV Laudato, agencijama KTA, IKA, lokalnim medijima i ostalim medijskim kućama. Hvala asistenciji s đakonima, članovima zborova iz mostarske katedrale i župe Studenci na čelu s dirigentom Dragom, orguljašicom s, Mateom; s. Dragici koja je ukrasila crkvu, sestrama, vjernicima laicima i svima drugima koji su sudjelovali u pripremi katedrale i svega za današnje slavlje. Neka vas sve prati blagoslov Božji po zagovoru Majke nebeske, zaštitnika ovoga grada i biskupije sv. Tripuna, današnje blaženice Ozane, svih ostalih Božjih ugodnika, blaženika i svetaca. Sve ove zahvale i molitve pretočimo u svečanu pjesmu: Tebe Boga hvalimo“.

Pored brojnih prisutnih iz vjerskog, političkog, društvenog i javnog života, svečanosti su nazočili i: Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori; Jasminka Lončarević, generalna konzulica RH u Crnoj Gori; Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore; Rafaela Lazarević, predsjednica Hrvatskog građanskog društva; Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj.