Otvorene 48. Ratkovićeve večeri poezije

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 04. rujna 2018. - 8:31
Autor: 

48. Ratkovićeve večeri poezije, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, otvorene su jučer  u Bijelom Polju. Festival je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Zahvaljujući „Ratkovićevim večerima poezije“ u Bijelom Polju svakog septembra poezija postaje dio žive stvarnosti grada, u koji se tokom trajanja ove manifestacije dolazi kao u pjesničku prijestonicu regiona. Za ovih skoro pedeset godina na „Ratkovićevim večerima“ nastupio je svako ko nešto znači u pjesništvu Crne Gore i okruženja, dajući svoj doprinos u čuvanju tradicije stihotvorstva, koju su u crnogorskoj istoriji stvarali ne samo pjesnici već i vladari. Iako od Njegoša do Ratkovića crnogorska poezija ne bilježi domete koji bi se mogli ravnati sa stvaralaštvom ova dva velikana, poezija je bila stalno prisutna u životima ljudi ovih prostora, koji su uz gusle slavili svoja vojevanja, tužbalicama ispraćali svoje bližnje, ali se i radovali životu pastoralnim i veselim stihovima bogatog usmenog stvaralaštva.“

„Zahvaljujući književnim stvaraocima ovog kraja održavan je taj dosluh sa tradicijom kroz njihove autentične poetike, koje su isto tako bile u dosluhu sa književnim istraživanjima njihovih vremena – od tamne metafizičnosti Ratkovićevog lirizma i neosimbolističkog traganja Blaža Šćepanovića u poeziji, do takođe inovativnog proznog stvaralaštva Ćamila Sijarića i Miodraga Bulatovića. I uistinu, najznačajniji ovdašnji dvadesetovjekovni književni stvaraoci pokazali su kako iskustvo svog prostora - ukorjenjeno u njegove istorijske, mitske i arhetipske slojeve - može da se odrazi u savremenom umjetničkom stvaralaštvu. Takva tradicija jeste ono što obavezuje na posebno senzibilan odnos prema recentnom književnom stvaralaštvu, njegovoj promociji i afirmaciji, kao i prema sve razuđenijem teorijsko-kritičkom tretiranju poezije i ostalih formi književnog teksta,“ dodao je ministar.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Općine  Bijelo Polje Petar Smolović, koji je rekao: “Umjetnost i kultura su ono po čemu se najviše prepoznaju sredine. Umjetnost i kultura su prethodnice i predvodnice svih segmenata života. Bijelo Polje je sredina u kojoj umjetnost i kultura imaju utemeljenje još od 12. vijeka, kada je ovdje nastalo Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji ćirilički spomenik južnoslovenske pismenosti. U Bijelom Polju su harvardski profesori Milman Peri i Albert Lord riješili homerovsko pitanje zahvaljujući epu “Ženidba Smailagić Meha” Avda Međedovića, koji ima preko 12. 000 stihova.“

On je dodao i da „Zbog kvaliteta i značaja, Opština Bijelo Polje i Ministarstvo kulture Crne Gore snažno podržavaju ovu manifestaciju. Odnosno, podržavaju kulturu i umjetnost koja prevazilazi nacionalne granice i koja pozicionira Bijelo Polje i Crnu Goru na karti važnih kulturnih destinacija. Ta podrška pogotovo je došla do izražaja kada su Ratkovićeve večeri poezije dobile status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i kada je 2012. godina formirana javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije. Lokalna samouprava će i dalje nastaviti da podržava prave vrijednosti i vrhunsku umjetnost.”

Svečanom otvaranju prethodila je međunarodna pjesnička večer, u okviru koje su govorili: crnogorski autor Balša Brković, Bojko Lambovski iz Bugarske, bosansko-hercegovački autor Elvedin Nezirović, Erik Lindner iz Holandije, Geri Kembridž iz Škotske, Fahredin Šehu (Kosovo) i Gi Helminger (Njemačka/ Luksemburg). Nakon otvaranja organiziran  je koncert Đorđa Davida.

48. Ratkovićeve večeri poezije trajat će do 5. 9., kada će biti uručena nagrada Risto Ratković, ovogodišenjem laureatu Marku Pogačaru, pjesniku iz Hrvatske i najboljim mladim pjesnicima.