Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za općine Tivat i Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. srpnja 2016. - 9:52
Autor: 

U lokalitetu Klačina u Krtolima jučer je svečano otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za općine Tivat i Kotor. Crvenu vrpcu simbolično su presjekli: ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, gradonačelnica Tivta dr. Snežana Matijević, gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević, izvršni direktor tvrtke WTE Franc Mitermajer, kao i Roland Siler član Upravnog odbora KfW banke.

Ministar Gvozdenović je istakao da će, pored Tivta i Kotora, nova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda dobiti i Herceg Novi, ali i općine Bar i Ulcinj. „Master planom odvođenja otpadnih voda Crnogorskog primorja i prijestonice Cetinje definisane su mjere i aktivnosti koje treba realizovati do 2029. godine. Iznos sredstava neophodan za ulaganje procijenjen je na 280 000 000 eura. Do sada je iz kreditne linije KFW banke obezbijeđeno 127,8 000 000 i preko 17 000 000 bespovratnih sredstava“, rekao je Gvozdenović.

Gradonačelnica Općine Tivat nije krila zadovoljstvo postignutim projektom: „U proteklih desetak godina Opština Tivat uložila je 30 miliona eura u sistem vodovoda i kanalizacije. Ova brojka jasno govori o našim prioritetima i o značaju koji pridajemo zaštiti životne sredine“.

Gradonačelnik Općine Kotor dr. Stjepčević istakao je da će ovaj projekt umnogome doprijeti razvoju turizma primorske regije: „Ovi projekti predstavljaju jezgro očuvanja ekološke države i predstavljaju slike ekološke osvijećenosti naše države i njenih stanovnika, i u tom smislu brendiraju Crnu Goru na dobar način. Projekat zajedničkog PPOV za opštine Kotor i Tivat umnogome će doprinijeti razvoju turizma u primorskoj regiji“.

Njemačka vlada je preko KFW banke od 2001. godine obezbijedila 220 000 000 za razvoj sistema vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema u priobalnom području. Mi smo zajednički radili na ovom projektu u atmosferi punog povjerenja. Cilj te saradnje je da se učini ono što je dobro za dalji ekonomski razvoj, razvoj turizma, zaštitu životne sredine“, ističe Siler.