Papa Franjo čestitao kotorskom biskupu zlatni svećenički jubilej

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2019. - 11:05

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić, navršio je na svetkovinu sv. Petra i Pavla 50. godina svećeništva. Tom prigodom Sveti otac Franjo uputio je svoju čestitku:

Časnom bratu

ILIJI JANJIĆU

Biskupu Kotorskom

Veoma nas je obradovalo kad smo čuli da će se o skoroj svetkovini Svetih Petra i Pavla, navršiti pedeset godina otkako te je, Časni Brate, Gospodin obilato uljem pomazao, po kojem si poslan kao svećenik Njegova Sina, da radosnu vijest navijestiš ubogima, iscijeliš srca slomljena i utješiš žalosne (Usp. Iz 61,1).

Uistinu, radost ovog svetog događaja pruža nam priliku da se s tobom bratski veselimo, i da svoju dobrohotnost javno i slobodno iskažemo.

Za dar tako velikog značaja i takve težine kao što je svećeništvo, nikad ne smijemo prestati zahvaljivati Bogu, koji je svom narodu dao svete službenike da bi kao sredstva Otkupitelja višnjom učinkovitošću obnovili zajednicu svih ljudi.

Stoga s pravom i zaslugom kažemo za svećenika da je „drugi Krist“ jer on nastavlja Kristovo poslanje: „Kao što je mene poslao Otac, tako i ja vas šaljem“ (Iv 20,21). I ti si sam, Časni brate, na sjajni dan tvoga ređenja poslan ne samo da predaš predragocjen dar Kršćanske vjere, nego i da duhom ispravnim i iskrenim puk Božji privedeš svetim namjerama.

Budući da imamo pred očima brojna djela dostojno povjerena tvojoj pastoralnoj skrbi ne možemo o njima šutjeti. Sjećamo se stoga, raznih službi koje si obavljao: župnika, duhovnika u sjemeništu i iznad svega Biskupa. Prepoznajemo tvoje napore u širenju evangelizacije, u promicanju duhovnog života kao i u propovijedanju.

Zahvalan dakle Božjoj dobroti, po kojoj si imao tako dugu i plodonosnu pastoralnu službu, uživaj u onim blagoslovima kojima je Bog obasuo tebe i one kojima si služio.

Ispunio te radošću Apostolski blagoslov, koji kao zalog božanske nagrade i naše očinske dobrohotnosti tebi Časni Brate te svem kleru i puku tvojem od srca upućujemo, proseći istovremeno molitve za naše uspješno vršenje Petrove službe.

Iz Vatikanske Palače, dana 5. mjeseca lipnja, godine 2019., pontifikata našega sedme.

Franjo

Tekst i foto: http://www.kotorskabiskupija.me