Peraštani obilježili Zavjetni dan

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. svibnja 2019. - 10:27
Autor: 

Zavjetni dan Peraštana obilježen je jučer tradicionalno na Pjaci sv. Nikole, gdje se okupila Bokeljska mornarica i odigrala Bokeljsko kolo, nakon čega je uslijedila sveta misa u crkvi sv. Nikole, koju je predslavio monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski.

Biskup je nazočne podsjetio na čuvenu pobjedu brojčano slabijih Peraštana nad moćnim Turcima 1654. godine, od kada se svakog 15. svibnja obilježava „Zavjetni dan“ – Gospa Peraška, koju stoljećima štuju kako mještani tako i vjernici diljem Boke kotorske.

On je u svojoj propovijedi istakao koliko je vjera važna u životu svakog čovjeka, kao i potrebu da se Bogorodici obraćamo u teškim trenucima, kao i Peraštani kada su molili za pomoć. „Moramo u svome kršćanskom životu reći „Marijo, pomozi mi, otvori mi oči da gledam divote Božje prirode, da spoznam svoju savjest, zakon koji mi je Bog dao, da se po mojoj savjesti mogu ravnati. Marija neka nam pomogne da bi mogli biti dobri članovi te obitelji, koju je njen sin osnovao, Isus Krist“, istakao je biskup. 

Nakon svete mise, uslijedilo je gađanje kokota, koji predstavlja simbol neprijatelja. Ovogodišnji pobjednik je mještanin Marko Lindi.

U večernjim satima koncert je održala klapa „Contra“.

Ovaj dan predstavlja priliku da svi Bokelji nikada ne zaborave dan koji je obilježio Perast, živote Peraštana i generacija koje dolaze i vjerno njeguju ono što su nam preci ostavili.