Zavjetni dan Peraštana okupio brojne vjernike

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. svibnja 2016. - 10:56
Autor: 

Tradicionalna manifestacija „Gađanje kokota“, koja se svake godine održava u Perastu, usprkos lošim vremenskim uvjetima, uspješno je održana jučer.

Pobjednik ovogodišnje manifestacije je Tonći Mirošević, član Bokeljske mornarice Kotor, koji je bio najuspješniji u gađanju kokota na plutači 150 metara od obale.

Posjetitelji su uživali u veličanstvenom defileu i „Bokeljskom kolu“ Bokeljske mornarice Kotor, a najveću pozornost izazvala je takozvana „Moreska“ – bojni ples mačevima, koje je izvelo Kulturno umjetničko društvo „Korčula“, s istoimenog otoka.

Kao i svake godine, u crkvi sv. Nikole služena je misa, gdje su vjernici slušali propovijed monsinjora Ilije Janjića, biskupa kotorskog, koji je sve nazočne podsjetio na čuvenu pobjedu brojčano slabijih Peraštana nad moćnim Turcima 1654. godine, od kada se svakog 15. svibnja obilježava „Zavjetni dan“ – Gospa Peraška, koju stoljećima štuju kako mještani tako i vjernici diljem Boke kotorske.

Ovaj dan predstavlja priliku da svi Bokelji nikada ne zaborave dan koji je obilježio Perast, živote Peraštana i generacija koje dolaze i vjerno njeguju ono što su nam preci ostavili. Dokaz da se ova tradicija nastavlja je posjet brojnih vjernika, kao i ljudi iz inozemstva, koji imaju potrebu nazočiti ovom danu i osjetiti se kao dio svega onoga što Boku čini jedinstvenom i netaknutom.