Zavjetni dan Peraštana obilježen jučer

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. svibnja 2018. - 10:06
Autor: 

U spomen pobjede nad Turcima 15. svibnja 1654. godine,  kada su Peraštani obranili grad od silne turske vojske, jučer je tradicionalno održana manifestacija Bogorodičina pobjeda i gađanje kokota.   

Program proslave počinje defileom Bokeljske mornarice i Gradske muzike Kotor, nakon čega je odigrano Bokeško kolo pred crkvom sv. Nikole.

Nakon kola, uslijedila je sveta Misa, kojoj su nazočili brojni vjernici. Kao i svake godine vjernici su slušali propovijed monsinjora Ilije Janjića, biskupa kotorskog, koji je sve nazočne podsjetio na čuvenu pobjedu brojčano slabijih Peraštana nad moćnim Turcima te na jučerašnji datum koji mještanima i vjernicima diljem Boke kotorske predstavlja poseban dan. „Stari Bokelji, stari Peraštani su učinili zavjet Gospi – da će se svake godine, i njihovi potomci, do sudnjega dana, sjećati ove pobjede. A kad se učini zavjet, on obavezuje. Obavezivao je i naše pretke i oni su taj zavjet i učinili“, rekao je biskup Janjić, istaknuvši da je jedini način da budemo blizu Božjeg sina ako budemo povezani s vjerom, ako budemo vjerovati u Njega i ako imamo povjerenje u Njega, kao što je Djevica Marija puna vjere. „Što se čovjek više udaljuje od Boga, nit između čovjeka i Boga se prekida i onda čovjek ostaje sam. Čovjek onda ostaje nemoćan, sam sebe pita zašto sam onda na ovome svijetu“, naglasio je biskup Janjić. Svetoj Misi su, između ostalih, nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić.

Nakon svete Mise, održano je tradicionalno „gađanje kokota“, a ovogodišnji pobjednik je rođeni Peraštanin i direktor Pomorskog muzeja Crne Gore – Kotor Andro Radulović.

Koncert Ansambla „Toć“ je upotpunio atmosferu te su brojni mještani i gosti uživali u njihovim glazbenim notama.