Petar Lubarda kao nepresušna inspiracija

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. svibnja 2016. - 10:46
Autor: 

U Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru jučer je održana likovna izložba učenika šest srednjih škola iz Crne Gore, pod nazivom „Lubarda kao inspiracija“. Izložba je realizirana na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda, kao i uz potporu kompanije Adriatic Marinas.

Ispred kompanije Adriatic Marinas nazočnima se obratio Danilo Kalezić, koji je izrazio zadovoljstvo što i ove godine imaju suradnju s Fondacijom Petar Lubarda: „Jako volimo kad je Zbirka ovako puna mladih, talentovanih, pametnih ljudi; njihovih vaspitača, učitelja, nastavnika, mentora, saradnika… Zaista mi je veliko zadovoljstvo  što imamo značajne radove, koji definitivno mogu da pariraju svjetski priznatim autorima“.

Povjesničarka umjetnosti Anastazija Miranović, jedna od članica žirija koji je odlučivao koji su radovi najbolji, pohvalila je Srednju umjetničku školu na Cetinju: „Srednja umjetnička škola sa Cetinja, koja je profilisana kao umjetnička škola koja je pokazala najveće kvalitete kada je umjetnost u pitanju i ova tema. Ove godine je tema kamen, krš Lubardin, po kome je on zaista bio prepoznatljiv, koji je proslavio širom svijeta naš crnogorski krš“.

Posjetiteljima se, u ime Fondacije Petar Lubarda, obratila Đina Lazar, koja je istakla kako je ovo dobar način da se učenici što bolje upoznaju s likom i djelom velikog umjetnika Petra Lubarde , te kako će ih poruke, koje je Lubarda ostavio u svojim djelima, učiniti boljim ljudima.

Gost na izložbi bio je poznati slikar iz Beograda, Miloš Šobajić: „Lubarda je sigurno jedan od najvećih slikara sa ovog prostora. Kažu da umjetnost postoji da ne bi poludjeli od istine. Kako neki kažu, umjetnost je jača od realnosti; dobra umjetnost je jača od svake istine i želim vam da i dalje pokazujete tu vašu istinu kroz koju gledate ovaj svijet“.

Svoje radove izložili su učenici iz: Srednje likovne škole Petar Lubarda s Cetinja, Gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića, JUSMS Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog, JUSMŠ Mladost iz Tivta, Gimnazije Slobodan Škerović Podgorica, kao i JU Gimnazije Petar Petrović Njegoš iz Danilovgrada.

Sve tri nagrade otišle su u Srednju umjetničku školu na Cetinju. Prva nagrada pripala je Nikoli Baleviću za skulpture „Nepomičnost“ i „Tvrdoglavost“. Drugu nagradu dobila je Marija Marković za skulpturu „Kam` ti u dom“, dok je treća nagrada pripala  Teofilu Okiljeviću za fotografiju „Zid sjećanja“. Specijalne nagrade otišle su u ruke Božidarke Čelanović (skulptura Papagaj), Irine Komar (fotografija Lebdeći svijet) i Edina Ćeranića (skulptura Preci i potomci).