Peti panel o unapređenju kvalitete života LGBT osoba održan u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. srpnja 2016. - 9:15
Autor: 

U Kotoru je jučer održana peta panel diskusija o doprinosu unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.  Sudionike/ce panel diskusije kao i sve prisutne, pozdravio je predsjednik Općine Kotor Aleksandar Stjepčević osobno. On je rekao da grad Kotor oduvijek baštini prave vrijednosti, a poštivanje osnovnih ljudskih prava je svakako jedna od najvažnijih vrijednosti svakog pojedinca/ke.

Stjepčević je podsjetio na Memorandum, koji je Općina Kotor potpisala s Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, o suradnji na unapređenju položaja i zaštite prava LGBTIQ osoba. Ta činjenica ukazuje na spremnost Općine Kotor, sa svim gradskim institucijama, da djeluje u afirmativnom smislu ka promociji ljudskih prava i sloboda LGBTIQ populacije.

Općina Kotor je prva crnogorska općina koja je potpisala spomenuti Memorandum, a ista je voljna pregovarati i uključivanju u mrežu duginih gradova(Rainbow cities), i tom pravcu neophodna će biti potpora kako ressornog Ministarstva, tako i nevladinog sektora koji se bavi unapređenjem i zaštitom ljudskih prava i sloboda LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, ističe  Stjepčević.

Na panelu su govorili i Blanka Radošević Marović,  ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Jelena Čolaković ispred  NVO“Juventas“ i Danijel Kalezić ispred NVO“Queer Montenegro“. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pruža potporu panel diskusijama koje su dio istoimenog projekta koji realiziraju „Juventas“ i „Queer Montenegro“, a paneli se organiziraju u gradovima s kojima je Ministarstvo potpisalo Memorandume o suradnji u ovoj oblasti.

Kotor već stoljećima živi kao multietnička i multikonfesionalna sredina, te je već odavno pokazao svoju spremnost na prihvaćanje i uvažavanje mnoštva različitosti na jednom malom mjestu. To je svakako dokazano i danas, na održanoj Panel diskusiji o doprinosu unapređenju kvalitete života LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.