Picula s Hrvatima Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. siječnja 2020. - 17:37
Autor: 

Hrvatski zastupnik Tonino Picula boravi u Crnoj Gori kao stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru. Zastupniku  Piculi je ovo prvi posjet Crnoj Gori, od imenovanja na poziciju izvjestitelja Europskog parlamenta u listopadu prošle godine. Gospodin Picula se danas sastao u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Predsjednik HNV – a Zvonimir Deković upoznao je gospodina Piculu s radom HNV- a, brojnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine, kao i problemima s kojima se Hrvati kao manjina u Crnoj Gori susreću. Istakao je značaj zalaganja hrvatske manjine  za  promicanje i očuvanje svega što baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima. Samim tim se osvrnuo na bogato kulturno djelovanje Hrvata ne samo u Crnoj Gori već i u matičnoj državi.

Predsjednica Hrvatskog građanskog društva gospođa Rafaela Pina Lazarević se osvrnula na dugogodišnje kulturno  djelovanje spomenutog Društva, njegov trud na brojnim poljima i suradnju na mnogim projektima, koji se odnose kako na Crnu Goru, tako i na Republiku Hrvatsku. Gospođa Jasmina Bajo iz Uređivačkog odbora Hrvatskog glasnika se osvrnula na  rad Glasnika, način funkcioniranja, kao i suradnike.

Gospodin Picula je također upoznat s radom Radija Dux, načinom funkcioniranja rada Radija, kao i glavnim problemom –  stalnim financiranjem Radija.

Dijana Milošević, voditeljica Kazališne sekcije HNV- a govorila je o aktivnostima sekcije te o predstavi s kojom će se predstaviti kako publici u Crnoj Gori tako i u Hrvatskoj, u drugom mjesecu, u Hercegovcu.

Gospodin Picula je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tivat i susretom s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine. Također je naglasio želju za češćim susretima te potporu i pomoć  Hrvatima u Crnoj Gori.

Zastupnik u Skupštini Crne Gore i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović  je nakon sjednice Odbora za europske integracije, u Parlamentu Crne Gore, a koja je održana jutros i na kojoj se već susreo s Piculom, zahvalio izvjestitelju Europskog parlamenta što je posjetio hrvatsku zajednicu :"Nije iznenađenje što ste Vi danas s nama;  uvjerio sam se, iz naših brojnih formalnih i neformalnih susreta koliko ste zainteresirani za Hrvate u Crnoj Gori. Posebno raduje što ste upravo Vi izvjestitelj  za Crnu Goru. Vjerujem da će i predsjedavanje Republike Hrvatske Europskom unijom doprinijeti nastojanju Crne Gore u integracionom procesu."

Susretu je nazočio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru mr.sc.  Jasminka Lončarević.

Više o svemu poslušajte u audio zapisu u kojem nam je gospodin Picula približio povod dolaska i ciljeve susreta u Podgorici, koji će biti realizirani tijekom trodnevne posjete. 

Audio: 
Tonino Picula - stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru