Plenković: Zahvalni smo što je Vuksanović dio Vlade

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 12. srpnja 2022. - 13:31
Autor: 

Premijer Dritan Abazović je u Zagrebu, a nakon susreta sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem uslijedila je zajednička press konferencija.

Abazović je kazao kako su govorili i o temama koje su "ostale teret iz prošlosti".

"Nijesu to teme koje će da uspore naš odnos, ali bi bilo korisno da ih rješavamo. Mislimo da za neke već imamo rješenja", rekao je on, dodajući kako je zahvalan Hrvatskoj što je 'donijela EU na naše granice'.

Rekao je kako smatra da Hrvatska "treba da bude glavni pokretač svega onoga evropskog u Crnoj Gori".

Govorili su i o ekonomiji, kazao je, dodajući kako su zadovoljni prisustvom hrvatskih firmi u Crnoj Gori, ali je kazao da postoji još veći prostor za napredak.

"Čeka nas nepredvidiva jesen, i kada je u pitanju hrana i energetika. Vjerujem da, ako zatreba, da se imamo kome obratiti", naglasio je Abazović.

Mi zatvaramo crkvena pitanja

Novinari su ga pitali o Ugovoru sa SPC, a on im je odgovorio kako Vlada "ne otvarara nego zatvara crkvena pitanja".

"Temeljni ugovor je u skladu sa Ustavom, ali svaki akt može, ako neko želi, da doživi svoju provjeru. Mnogi akti su doživjeli provjeru. Lično mislim da ovdje nema ništa sporno, ali ne osporavam nikome mogućnost na pravni test", istakao je on, dodajući da je Ugovor sa SPC bio pitanje koje je Vlada naslijedila.

Abazović je kazao da je potpisivanje Temeljnog ugovora interna stvar te da ona predstavlja umanjenje tenzija već sada kada je u pitanju sukobljavanje mišljenja po ovom pitanju.

Plenković: Nastojimo da riješimo otvorena pitanja

Plenković je kazao kako su razgovarali o pojedinim pitanjima iz perioda raspada Jugoslavije i agresije na Hrvatsku.

"Nastojimo da riješimo i brojna pitanja iz vremena raspada SFRJ, vremena agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Tu su i pitanja granice, rješenje pitanja školskog broda Jadran koji želimo da vratimo u Hrvatsku do postavljanja spomen ploče u Morinju. Zahvalni smo Abazoviću što je u Vladu uvrstio i hrvatskog predstavnika Adrijana Vuksanovića", poručio je on.