Počinju Dani europske baštine 2018.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. rujna 2018. - 8:40
Autor: 

Ministarstvo kulture se i ove godine pridružuje manifestaciji  Dani europske baštine, koja je pokrenuta na inicijativu Savjeta Europe i Europske komisije.

Kao jedan od ključnih događaja u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018., ovogodišnje izdanje Dana europske baštine organizira  se pod sloganom „Umjetnost dijeljenja“.

 U jedanaest općina  će biti organizirano četrdeset programa, čija je realizacija planirana u periodu od 21. do 30.9. 2018. godine. Svečano otvaranje manifestacije, na kojem će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, planirano je za 21. 9., na Univerzitetu Crne Gore, u 10 sati, kada će biti organizirana  izložba „140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog stjecanja nezavisnosti Crne Gore“ i znanstvena konferencija „Kulturna baština Crne Gore“.

 Program Dana europske baštine  baziran je na organiziranju  izložbi, predavanja, radionica, koncerata, a obuhvatit će i posjete nacionalnim parkovima i kulturnim dobrima. Programi koji su besplatni za posjetitelje  organiziraju  se u Budvi, Bijelom Polju, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Ulcinju i Šavniku, a posjetitelji  će imati priliku upoznati se sa segmentima materijalne i nematerijalne kulturne baštine Crne Gore. Izložbe koje promoviraju nepokretna kulturna dobra, ikone i freske, prirodnu baštinu Skadarskog jezera, ali i evoluciju korištenja mjernih instrumenata u Crnoj Gori bit će organizirane u Budvi, Podgorici i Bijelom Polju, dok će publika u Kotoru i Cetinju imati mogućnost da prisustvuje radionicama koje se odnose na promoviranje zanatskih vještina i tehnike gradnje na suhom, bez vezivnog materijala. Publika na sjeveru će u okviru manifestacije posjetiti arheološki lokalitet Izlit i izložbe “Šavnik nekad i sad” i “Mi u očima svijeta”, koje se realiziraju u Šavniku i Rožajama. Programi u nacionalnim parkovima Lovćen i Biogradska gora podrazumijevaju izlaganje skulptura biljnih i životinjskih vrsta karakterističnih za ta podneblja, dok se na Ulcinjskoj solani organizira  promatranje ptica. Značajan segment ovogodišnjeg programa posvećen je najmlađima, pa će djeca školskog i srednjoškolskog uzrasta sudjelovati u literarnim radionicama u Nikšiću, likovnim radionicama na Cetinju, ali i posjeti arheološkom lokalitetu Duklja, s ciljem izrade radova na temu “Kako je nekada izgledao rimski grad Duklja.”

Dani europske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Europske konvencije o kulturi, a cilj im je promocija lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe europskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizirana  kao zajednička inicijativa Europske unije i Savjeta Europe od 1999. godine, a obilježava se u rujnu mjesecu, s više od 70. 000 događaja organiziranih diljem Europe.

Dani europske baštine omogućavaju građanima upoznati se  sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata povijesnog nasljeđa bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Europe. Ciljevi manifestacije su: povećanje nivoa razumijevanja zajedničke europske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i poticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije  i edukacije, a njen paneuropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Europe, kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.