Podijeljeno 250 info postera o korona virusu, uvedene mjere online komunikacije

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. ožujka 2020. - 12:09
Autor: 

U skladu s mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Općina Tivat primjenit će novi plan organizacije rada i čitav set mjera kako bi bile reducirane mogućnosti potencijalnog širenja korona virusa.

„U cilju očuvanja javnog zdravlja, molimo građane da dolazak u zgradu Opštine svedu na najmanju mjeru, a da sve neophodne informacije potraže putem telefona 032/ 661 301 ili putem meil adrese info@opstinativat.me.  Od ponedjeljka će putem veb-sajta www.opstinativat.me biti moguće onlajn upućivanje upita svim opštinskim organima.

U prethodnim danima više od 250 postera sa informacijama o mjerama prevencije virusa, na našem i engleskom jeziku, podijeljeno je na teritoriji cijelog Tivta, od Krtola do Lepetana. U zgradi Opštine, i opštinskih institucija, ustanova i preduzeća, uvedene su procedure upotrebe asepsola pri ulasku u zgradu, a sve ustanove su snabdjevene ovim sredstvom za dezinfekciju.

 Predstavnici lokalne samouprave razgovarali su sa predstavnicima maloprodajnih lanaca i pekara i dio njih će organizovati sistem dostave namirnica na kućnu adresu. Sve farmaceutske ustanove raspolažu dovoljnim količinama ljekova I medicinskog materijala.

Shodno predlozima Instituta za javno zdravlje, Opština je uputila obavje[tenje javnim prevoznicima da sve autobuse, auto-taxi vozila i autobusku stanicu dezinfikuju na dnevnom nivou.

 Info linija je 020 412 858. Dežurni brojevi Doma zdravlja Tivat su: Dr Mršulja Jelena, spec.epidemiolog    –   067 059 953 (epidemiologija); 032/ 671 774 ,  032/ 671 981 (opšta praksa); 032/ 673 256 (dječiji dispanzer). Informacije se redovno objavljuju na Radio Tivtu, i na zvaničnim nalozima Opštine Tivat na društvenim mrežama fejsbuk, instagram i tviter.

 Pozivamo građane da koriste servis e-zdravlje Fonda za zdravstveno osiguranje da zakažu pregled ili naruče recepte za hronične bolesnike. Ako još ne koristite servis e-zdravlje, PIN koji je potreban, umjesto u Domu zdravlja od izabranog ljekara, možete preuzeti u područnoj jedinici Fonda za zdravstveno osiguranje.

 Najznačajnije mjere prevencije su izbjegavanje okupljanja, održavanje razmaka i temeljna higijena ruku i prostora.

Tačne i provjerene informacije se dobijaju isključivo od Instituta za javno zdravlje (www.izjcg.me), Ministarstva zdravlja (www.mzdravlja.gov.me) i Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.int). Informacije redovno prenosi Radio Tivat“, obavještavaju iz Općine .

Prisustvo korona virusa još nije zabilježeno u Crnoj Gori, ali je situacija veoma ozbiljna.

Trenutno je najvažnije da budemo dobro informirani, da ne podliježemo panici i da vjerujemo samo kredibilnim izvorima.

Disciplina i praćenje preporuka nadležnih institucija najvažniji su za smanjenje broja potencijalno oboljelih. Ponašajmo se odgovorno i vodimo računa jedni o drugima.

 

Foto: Općina Tivat