POKLONU POMORSKOM MUZEJU U KOTORU, TEKST TV DRAME "RAZARAČ ZAGREB"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. travnja 2013. - 14:57
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru 15.travnja je dobio zanimljiv poklon - tekst TV drame „Razarač Zagreb" autora Duška Mandića, nekadašnjeg uglednog novinara Radio Zagreba. Tekst drame opisuje dramatični događaji koji su prethodili herojskom podvigu dvojice mornaričlih poručnika – Milana Spasića i Sergija Mašare – odnosno dizanju razarača „Zagreb" zrak na današnji dan, 17.travnja 1941. godine.
Autor drame, kolega Duško Mandić umro je 6.lipnja 2011. godine, a tekst ove drame napisao je krajem 70-tih godina vođen velikim zanimanjem za čuveni događaj. Kolega Mandić se u pisanju drame oslanjao na razgovore sa preživelim akterima ovog pohvata koji ostaje vječno u sjećaju žitelja Boke. Pokušaj da se dram realizuje u produkciji RTV Hrvatske nažalost nije uspio.

Tekst drame je u Beogradu, tokom kratkog susreta nakon otvaranja izložbe „Slavni kapetani Boke Kotorske" u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka, direktorici kotorskog muzeja, mr Milevi Pejaković Vujošević, uručila supruga kolege Mandića, Tanja Mandić. Gopođa Madić je u kratkoj pisanoj poruci navela slijedeće:
„Pomorskom muzeju u Kotoru i njegovoj direktorici Milevi koja s toliko ljubavlju, energije i poštovanja čuva uspomene na našu milu Boku" – Tanja Mnadić.
Gospođa Mandić je ispričala da je Duško ideju za ovu dramu nosio još od srednje škole i stalno je nadogradjivao. Kolega Duško je završio srednju Brodarsku skolu u Splitu, a na praksu je išao u Kotor...
„Tako je počela velika, trajna ljubav prema moru, Boki, pomorcima...uz onu prema novinarstvu", rekla je gopođa Mandić.
Duško Mandić rođen je 1935. u Skopju, a na Radio Zagrebu radio je od 1966. Izvještavao je iz Sabora, tadašnje Privredne komore, a uređivao je i dnevne informativne emisije.
Od 1975. godine bio je dopisnik Radio Zagreba iz Beograda, a suradnju nije prekinuo ni nakon odlaska u mirovinu 1993.
Za Duška novinarstvo nije bila puka profesija već sam život. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja HRT-a i Hrvatskog novinarskog društva. Slušatelji su rado slušali njegove izvještaje i komentare, analize i kritike, uvijek razumljive, pisane i interpretirane osebujnim, uvijek prepoznatljivim stilom.
Kako nam je rekla direktorica Muzeja mr Mileva Pejković Vujošević, Pomorski muzej će naredne godine 17. travnja, na dan obilježavanja godišnjece herojskog podviga poručnika Milana Spasića i Sergija Mašare upriličiti u palati Grgurina javno čitanje TV drame Duška Mandića.