Poklonstvo novorođenom Isusu sadašnjih i budućih svetaca Kotorske biskupije

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 27. prosinca 2022. - 11:53
Autor: 

U božićnoj noći, na Badnjak , 24. prosinca, prije misa polnoćki u 18 sati u Brce, u 22 sata u Sutomore i u pola noći u Šušanju izveden je igrokaz „Poklonstvo novorođenom Isusu sadašnjih i budućih svetaca Kotorske biskupije”. U igrokazu su sudjelovala domaća djeca, katolici i pravoslavci, a među organizatorima su bili također odrasli pripadnici pravoslavne vjere iz Ukrajine te djeca iz Bjelorusije i Rusije,  pa je tako je npr. sv. Nikolu glumio dječak Vladimir iz Rusije. Igrokaz je prvotno bio zamišljen kao nastavak „Živih jaslica” u Šušanju koje je prije pandemije za djecu općine Bar, a za područje dviju (nad) biskupija Kotorske i Barske, 2019. godine pokrenuo  don Željko Pasković.

Novorođenome Isusu, uz prigodne komentare naratora, prilazili su pojedinačno ili grupno sveci. Između poklonstva okupljeni vjernici u crkvi rado su pjevali pjesmu „Svim na zemlji mir, veselje”. Nakon poklonstva pastira i anđela, dolazila su tri kralja, a slijedili su obraćeni rimski legionari. Poslije njih vjernici i djeca, imali su priliku upoznati se s domaćim svecima: pastiricom (bl. Ozana), mladićem s palmom (sv. Tripun), malenim fratrom sa štapom (sv. Leopold), svetcem s motikom (bl. Gracija) i mladom damom s krletkom za ptice (sl. Božja Ana Marija Marović). Poklonstvu se rado odazvala i Majka Tereza. Na kraju su se Novorođenom poklonila djeca današnjeg vremena obučena u majice „Laudato si”. Nosili su poster na kojem su prikazani ciljevi platforme „Laudato si” (odgovorit na vapaj zemlje, odgovoriti na vapaj siromašnih, ekološka ekonomija, usvajanje jednostavnih životnih stilova, ekološki odgoj, ekološka duhovnost te uključivanje zajednice). Prema enciklici pape Franje Laudato si' ljudski se život temelji na odnosu prema Bogu, bližnjima i zemlji. (br. 66) Obnavljanje tih narušenih odnosa kršćanski je zadatak od velike važnosti koji se može ostvariti u brizi za zajednički dom koja u sebi također uključuje brigu o svakom čovjeku. Na taj način djeca su pred malenoga Isusa iznijele želju da će nastojati čuvati dom koji im je Bog podario.

U organizaciji događaja, pronalaženju rekvizita, odjeće, svojim idejama, ali i donaciji poklona sudjelovali su roditelji djece i župni suradnici. Glavni koordinator bio je župni animator –  specijalist Božidar Vučetić u suradnji sa župnom animatoricom Anđelom Pepđonović. Nadalje, oko prezentacije ciljeva „Laudato si“ platforme pomogli su uspješno završeni polaznici Programa cjeloživotnog učenja „Laudato si'! Dijalogom do cjelovite ekologije“ na Hrvatskom Katoličkom Sveučilištu u Zagrebu Marina Zgradić i Josip Maljević. U odabiru odjeće angažirala se profesorica Jasmina Rebrenović, a s. Teuta Spaqi, crnogorska franjevka angažirana u konkatedrali u Baru, rado je pomogla oko rekvizita.

Na kraju sv. mise u Šušanju sv. Nikola je podijelio poklone okupljenoj djeci. „Kada imamo Isusa u sebi, kada se njemu poklonimo, ne samo fizički, već svim svojim umom, srcem, dušom i snagom, kada nam je Isus na prvom mjestu, onda nam za svetost nije nimalo bitno imamo li u ruci motiku ili na glavi damski šešir, jesmo li mladi ili malenoga rasta. Želimo vjerovati i nadati se i duhovnim zvanjima sa župa jer samim time što su djeca prezentirala, imitirala određenog sveca ili sveticu, učinila su prvi korak sa svoje strane u nasljedovanju Krista,” istakao je upravitelj župa don Dejan Turza.