Politika ne smije biti nadmetanje u gomilanju moći i vještini manipulacije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. lipnja 2023. - 16:23
Autor: 

“Sve ovo što se događa ovih dana, pokazuje da nam je potrebna potpuno nova politička, ali ne samo politička kultura. Naša politička scena je već predugo gladijatorska arena u kojoj se akteri bore za premoć na život i smrt. To nije politika. Politika nije nadmetanje u gomilanju moći. Politika nije vještina manipulacije. Politika nije poligon za „kreativna“ podmetanja, cinične dosjetke i infantilne ambicije. Ovo što mi ovih dana gledamo – nije politika.

Politika je nešto sasvim drugo: politika je nešto životno, nešto plemenito. Politika je svijest o dobrobiti zajednice. Politika je zajedničko djelovanje u korist svakog pojedinca. Politika je primjenjena etika. Politika je čovjekoljublje na djelu. 

To što je ovdje politika postala neprekidni obračun između neodgovornih i nezrelih ne mijenja smisao politike. To je samo pokazatelj nedoraslosti. Moramo što prije odrasti i uozbiljiti se. 

Posebno apelujemo na naše mlade kolege da nipošto ne potežu teške i toksične riječi. Da se mi u HGI pitamo, korištenje određenih prejakih riječi u javnom polju bi ubuduće trebalo tretirati kao djelo uznemiravanja javnosti.

Pozivamo sve aktere sa čitavog političkog spektra da shvate odgovornost koja stoji pred njima i da učine sve da se izborni proces regularno privede kraju, nakon čega će, nadamo se, građani i institucije odgovarajuće ocijeniti djela svakoga od nas.”

 

Adrijan Vuksanović

Predsjednik HGI