Posjet izaslanstva Republike Francuske Općini Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 18. listopada 2016. - 9:05
Autor: 

Predsjednik Općine Kotor priredio je jučer  prijem za izaslanstvo  Republike Francuske. Izaslanstvo su sačinjavali Nj.E. Christine Toudic, veleposlanica  Republike Francuske u Crnoj Gori, poručnik vojnog broda Anne-Sophie Borrod, vojni izaslanik pri francuskom veleposlanstvu – pukovnik Fabris Duda i oficir za vezu Mornarice Vojske Crne Gore.

Povod sastanka bilo je uplovljavanje minolovca francuske mornarice “LYRE” u Luku Kotor.

“Izuzetno mi je drago da ste naši gosti. Naša saradnja postoji već godinama unazad, međutim ne sumnjam da će biti sve intenzivnija, posebno uzevši u obzir proces evroatlanskih integracija gdje je Crna Gora izuzetno aktivna”, kazao je predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčević.

“Dolazak broda francuske mornarice je simbolički čin, zato što ukazuje upravo na saradnju naše dvije zemlje. Što se tiče NATO integracija, trenutno radimo na procesu ratifikacije Crne Gore. Kod nas je to izuzetno dug proces, mada sam ubijedjena da ćemo jako brzo biti jedna od država koja vas je podržala. Sa vama imamo saradnju na poljima odbrane, kulture i ekonomije, i svako od ovih polja saradnje ćemo dodatno unaprijediti”, istakla je  Nj.E. Christine Toudic,veleposlanica  Republike Francuske u Crnoj Gori.

“Počastvovana sam što sam ovdje, i što imam priliku da se upoznam sa ovom prelijepom zemljom. Prvi put dam ovdje, i ponijeću veoma lijepe utiske. Mi smo sarađivali do sad, posebno u sferi ronilaštva. Zajedno sa crnogorskom mornaricom smo napravili program i plan aktivnosti koji ćemo nastaviti da realizujemo”, zaključila je Anne-Sophie Borrod, poručnica vojnog broda.