Posjet ministra Numanovića HNV-u i Dux radiju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. ožujka 2015. - 16:37
Autor: 

Ministar za ljudska i manjinska prava dr. Suad Numanović  boravio je danas u Općini Tivat. Na radnom sastanku s predsjednikom Općine Ivanom Novoselom, ministar je razgovarao o aktualnim temama iz nadležnosti Ministarstva kao i dosadašnjoj suradnji s Općinom Tivat.

 „Danas sam sa svojim saradnicima bio u radnoj posjeti Opštini Tivat. Razgovarali smo o onome što je nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava, o korpusu zaštite ljudskih prava i zajednički smo konstatovali da Opština Tivat, kao jedna multietnička i multikonfesionalna sredina, zaista je uradila dosta na polju zaštite ljudskih prava. Konstatovali smo i one stvari koje u narednom periodu moramo zajednički da radimo na polju zaštite i ljudskih i manjinskih prava. Ono što je moje zadovoljstvo je činjenica da je Opština Tivat uradila čitav set akcionih planova o rodnoj ravnopravnosti, o zaštiti marginalizovanih grupa, da je budžetski pozicionirala sredstva za realizaciju tih mjera iz donešenih akcionih planova i da se te mjere iz akcionih planova sprovode. Vremenski okviri idu u interesu građana Tivta, i oni koji žive i oni koji se iz bilo kog razloga nađu na teritoriji Opštine Tivat, u smislu zaštite njihovog integriteta“, izjavio je za naš Radio Suad Numanović.

Također, na sastanku se razgovaralo i o nasilju u obitelji, aktiviranju ženskog poduzetništva, o osobama s invaliditetom, njihovim pravima i mogućnosti lakšeg zaposlenja. Ministar se osvrnuo i na problem needuciranosti romske populacije te važnosti da se taj postotak smanji.

Ministar je u nastavku  posjeta razgovarao s predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem. Sastanku su nazočili i direktor Direktorijata za unaprjeđenje ljudskih i manjinskih prava Leon Gjokaj i Sanja Žugić, šefica Kabineta ministra Numanovića.

O posjetu Hrvatskom nacionalnom vijeću Numanović je rekao: „Moje zadovoljstvo je zaista veliko kad jedno vijeće jako dobro funkcioniše u interesu svog naroda, koje je institucionalizovano, pozicionirano i koje se punim svojim kapacitetom bavi interesima svog naroda. Konstatovali smo zajedno da je država Crna Gora uradila jedan dobar zakonodavni i institucionalni okvir koji garantuje pripadnicima svih manjinskih naroda dobru integraciju u naše društvo. Uostalom, Hrvati su svoji na svome, u svojoj državi, a kroz zakonik, kroz institucije ostvaruju svoja prava za kvalitetnom integracijom“.

Numanović je, posjetivši Radio Dux, izrazio zadovoljstvo viđenim te je ovom prigodom i upoznat s radom Radija i njegovim potrebama.