Posjet predstavnika Zajednice općina Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. listopada 2020. - 9:29
Autor: 

Na poziv predsjednika Općine Tivat Željka Komnenovića, tivatsku lokalnu upravu jučer su posjetili generalni sekretar Zajednice općina  Crne Gore, Refik Bojadžić i pomoćnik sekretara Zajednice za sistem lokalne samouprave Saša Šćekić. Sastanku upriličenom u kabinetu prisustvovali su i potpredsjednici tivatske općine Vladimir Arsić i Goran Božović.

Bojadžić i Šćekić su čestitali predsjedniku i potpredsjednicima općine  izbor na funkciju, poželjevši im uspješan rad, u interesu grada i građana.

Predsjednik Općine Željko Komnenović upoznao je goste s trenutnim okolnostima funkcioniranja Općine, napominjući da Općina  ima velika zaduženja: „Izvjesno je da sledeća godina neće biti investiciona, međutim posvetićemo se dobroj organizaciji rada lokalne uprave i njenih preduzeća i ustanova, na način da se građanima pruži što kvalitetnija usluga“, najavio je Komnenović i zamolio za pravnu i savjetodavnu pomoć Zajednice.

„Misija jedinica lokalne uprave jeste da obezbjedi kvalitetnu uslugu i dobre uslove za rad i život građana, na određenom prostoru. Prihvatili ste se odgovornog i teškog posla i ja lično smatram da je svaka promjena dobra sama po sebi jer donosi novu energiju i novu ideju“, kazao je Refik Bojadžić, i dodao: „Moram istaći da je dosadašnja saradnja sa Opštinom Tivat bila na veoma dobrom nivou i nadam se da ćemo tako i nastaviti“.

Potpredsjednik Općine Tivat Vladimir Arsić zahvalio je čelnicima Zajednice na načinu na koji se bore za lokalne uprave i njihove interese, sudjelovajući  u izradi modela prijedloga odluka i zakonskih rješenja. „Na nama je da pravi ljudi budu na pravim mjestima, i da se dosljedno sprovode propisi u interesu grada“, naglasio je on. Arsić je također upitao da li Vlada pruža određenu financijsku pomoć onim upravama koje odluče da racionaliziraju  broj zaposlenih u skladu s važećim Planom optimizacije.

„U Opštini Tivat se u prethodnom periodu odvijao proces suprotan Vladinim naporima da smanji broj zaposlenih u javnoj upravi. Predstoji nam težak i odgovoran rad na oporavku lokalne uprave i njenih resursa, i u tom smislu vaša nam je podrška od značaja“, naglasio je potpredsjednik Božović.

Tivat je jedna od nekoliko pilot općina, u kojima je od prvog mjeseca  planirana primjena novog jedinstvenog softvera, koji omogućava administriranje svih općinskih prihoda na jednom mjestu. Ideja je da se podaci lokalne uprave direktno povežu s bazama podataka Poreske uprave i MUP-a. Ovo je zajednički projekt Zajednice općina i UNDP-a u Crnoj Gori.

Foto: Općina Tivat