Posjet delegacije Općine Crvenom križu Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. prosinca 2020. - 12:07
Autor: 

Delegacija Općine Tivat, koju su činili predsjednik Općine Željko Komnenović, potpredsjednik Goran Božović i v.d. sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, posjetila je jučer općinsku organizaciju Crvenog križa /OO CK/ u Tivtu, u novim prostorijama na Seljanovu. Povod posjeta bio je, između ostalog, Dan Crvenog križa Crne Gore, odnosno 145. rođendan najstarijeg društva Crvenog križa na Balkanu.

„U ime domaćina, goste su pozdravili predsjednica OO CK Tivat Snežana Kršikapa i sekretar ove organizacije Duško Božović. Upoznajući opštinsku delegaciju sa novim prostorom, opremom i raspoloživim zalihama, Duško Božović je naveo da je prvim krugom distribucije humanitarne pomoći obuhvaćeno 70 porodica u stanju potrebe“.

“Kada je u pitanju broj ovih lica, biće nastavljena praksa konsultovanja sa Centrom za socijalni rad i nadležnim opštinskim sekretarijatom”, naveo je Božović.

“Crveni krst je nezamjenljiv partner Opštini u vođenju brige o najranjivijim kategorijama lica”, rekao je predsjednik opštine i dodao da po svemu sudeći 2021. godina neće biti bez poteškoća u ovom smislu. “Već sam isticao namjeru lokalne uprave da se otvori narodna kuhinja u Tivtu i ovo smatram opravdanim, imajući u vidu da se sve više lica obraća Opštini Tivat sa zahtjevom za finansijsku ili neki drugi vid pomoći. Mi ćemo nastaviti sa finansiranjem svih aspekata rada OO CK Tivat i dati sve od sebe da se zahtjevima građana za pomoć, izađe u susret”, naveo je Komnenović

Potpredsjednik Općine Goran Božović poželio je sretan rad OO CK Tivat u novim prostorijama, ističući da je i sam kao omladinac stekao iskustva u ovoj organizaciji. Uz poseban osvrt na značaj koje dobrovoljno darivanje krvi ima u društvu, “jer je gest darivanja najdragocjenije tečnosti nemjerljiv sa drugim davanjima”, istakao je da će se osobno založiti za oživljavanje ove djelatnosti na nivouOpćine.

Kada je u pitanju rad narodne kuhinje, Božović je napomenuo kako je ”namjera Opštine Tivat da narodna kuhinja radi pod njenim okriljem, uz pomoć donacija. Pozvaćemo sve relevantne subjekte da daju svoj doprinos. Rad kuhinje bi, u prvo vrijeme, bio prilagođen postojećim epidemiološkim okolnostima”.

OO CK Tivat sprovodi program brige o starima, pa tako šest gerontodomaćica i jedna medicinska sestra opslužuju 56 korisnika, uz posebne mjere zaštite od koronavirusa. Projekt invalidskih kolica proširen je i na sva druga invalidska pomagala. Građani ovaj program pomažu donacijama. Također, OO CK Tivat okuplja mlade i sprovodi program prve pomoći, ali u smanjenom obimu zbog mjera koje su na snazi.

 Iz OO CK Tivat, ukazali su na katastrofalno stanje u kojem se nalazi dobrovoljno darivanje krvi u zemlji i šire, ističući da je ono nebrigom cjelokupnog društva, palo u drugi plan. Susretu i obilasku novih prostorija, prisustvovao je i Pavle Čelanović, predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi pri OO CK Tivat, gerontodomaćica Marijetka Petrović i volonter Ljubomir Mastilović.